Хотелиери в Слънчев бряг гонят украинските бежанци, днес не им сервираха закуска

11:30, 01 ное 22 25 2422 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В част от хотелите в Слънчев бряг денят започна без закуска за украинските бежанци. Причината е, че програмата за настаняването им в бази в курорта приключи и до 15 ноември те трябва да бъдат преместени в държавни бази. В рамките на този гратисен период обаче не е ясно кой ще плаща на хотелиерите.

Нямаме обяд, нямаме и закуска, защото по програмата всичко беше до вчера. Днес е първо число, няма никаква програма. Аз съм главният готвач тук, аз за да ги храня тези хора аз трябва да си подготвя продукти, съответно нямаме яснота на каква основа да ги храним”, каза пред БГНЕС готвачът Йордан Тодоров.

Хотелиерите се заканиха, че от днес започват да гонят украинците от хотелите, въпреки че все още не е ясно кои са държавните бази, в които трябва да бъдат настанени, и дали базите не се нуждаят от ремонт.

Удължиха помощта за бежанците от Украйна

„Не знам дали ще успеем с лека ръка да кажем да излизат, но просто нямаме възможност, защото само си представете какво означава да сготвиш за 200 души три пъти днес, и платиш тока, водата и разходите от собствения си джоб”, заяви собственичката на хотел Деси Николчева.

Днес за обяд е насрочен протест на украинците в Слънчев бряг. Те ще се съберат в центъра на курорта с багажа си, за да покажат на българското правителство, че животът им се събира в един куфар.

Украинците настояват да не бъдат повече местени, защото по този начин няма как да се интегрират. Много от децата вече ходят на училище в Несебър, а родителите им са намерили работа.

Държавата: Продължаваме да помагаме 

Помощта за гражданите от Украйна, потърсили временна закрила в България, продължава чрез настаняването им в държавни бази. Това ще гарантира, че през предстоящите зимни месеци тези граждани ще получат помощ от държавата и няма да се налага да се преместват другаде.

С решение на Министерски съвет се осигурява 15-дневен срок, който започва да тече от днес до средата на месец ноември и в рамките на който всички нуждаещи се от подкрепа за настаняване украински граждани, потърсили временна закрила у нас, ще могат да се настанят в подходящи държавни бази. 

Съгласно промените, срокът на действие на програмата се удължава до 15.11.2022 г. при действащите в момента финансови параметри на помощта за нощувка и изхранване или за нощувка без изхранване, като в удължения период на действие ново настаняване ще бъде извършвано само в държавните и общински бази, съобщиха от Министерството на туризма. 

Над половин милиард лева са разходите досега в помощ на търсещите закрила украински граждани в България, като 200 млн. лв. са за сметка на държавния бюджет и около 300 млн. лв. са по линия на преструктурирани европейски програми и фондове. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама