Удължиха помощта за бежанците от Украйна

15:48, 31 окт 22 25 1940 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служебният кабинет взе решение за продължаване на помощта за бежанците от Украйна. Това ще се случи чрез настаняване в държавни бази като ще бъде даден гратисен период от 15 дни за изнасяне от хотелите. Това заяви на брифинг вътрешният министър Иван Дерменджиев.

Това ще бъде втори опит за пренасочване на украинците към базите. Първият бе на 31 май, когато хората, които не си намериха веднага подслон, бяха настанени за денонощие в буферните центрове Елхово и Сарафово. От тогава досега интересът към държавните бази е слаб. Украинците, които в момента ползват хотели или бази по държавната програма, са малко над 16 000, пише „Сега“

Искаме да сме сигурни, че при зимните условия те ще бъдат настанени в подходящи места, допълни той. Министърът на туризма от своя страна поясни, че до момента са изплатени 523 млн. лева. 200 млн. от тях са за сметка на бюджета, а около 300 - от европейски фондове.

Нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи. Ще бъдат изплатени всички безспорни суми на хотелиерите. До края на тази седмица ще бъдат входирани. В рамките на 15 дни ще бъде отворен период за подаване на жалби за неизплатени средства, като на всеки ще бъде отговорено индивидуално, заяви Илин Димитров, цитиран от Нова телевизия. 

Той посочи, че има три варианта, заради които не са били изплатени суми. Първият е, ако лицето е напуснало хотела и продължава да се води регистрирано там, ако е започнало работа и не е съобщило в рамките на месец или ако е настанено в повече от един хотел. Има и четвърти проблем - той е софтуерен и е свързан с декларациите за изхранване, обясни министърът. И увери, че всичко ще бъде изплатено в нужния размер.

България ще получи още пари от ЕС за бежанците от Украйна

Междувременно ЕК съобщи, че България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат допълнително общо 100 милиона евро за бежанците от Украйна.

Държавите ще разполагат с тези средства за продължаване на грижата за бежанците и за осигуряване на храна, превоз и временното им настаняване. Предвижда се средствата да достигнат до граждански организации и местните власти.

ЕК уточнява, че ще отпуска средствата според постигнатите резултати, а не според действителните разходи. ЕК допълва, че още 52 милиона евро ще бъдат осигурени за условия за настаняване на бежанците, за лекарска и психологическа помощ. Отбелязва се, че Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия вече са получили за същите цели общо 248 милиона евро.

Говорителят на ЕК посочи, че досега ЕС е осигурил 3,1 милиарда евро военна помощ за Украйна. Тази сума не включва подкрепата, предоставена на двустранно равнище от държавите в ЕС. 

В отговор на въпрос за възможността за бъдещи мирни преговори говорителят поясни, че ЕС би подкрепил всеки, който може да повлияе за постигането на мир. По неговите думи руският президент Владимир Путин трябва да спре войната възможно най-скоро, предаде БТА.

Комисията призова Русия да преосмисли решението си и да се върне към сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Според ЕК действията на Москва може да доведат до задълбочаване на продоволствената криза. ЕС и ООН съгласуват следващите си решения по този въпрос, заяви говорителят на ЕК. Той уточни, че досега по т. нар. коридори на съпричастието от и към Украйна са били пренесени 29 милиона тона стоки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама