Нови мегалити бяха открити в района на Брезово

14:20, 31 окт 22 / Любопитно 25 2426 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Четири нови мегалита бяха открити в района на Брезово. Те са служили за специални ритуали на древните траки. Проучени са от местни краеведи и известния траколог проф. Валерия Фол, предаде БНТ.

Два от мегалитите са в района на село Розовец. Единият от тях е наречен от проф. Валерия Фол „Пещерата на посветените“. Местните му казват „Корабът“, заради една от скалите, която наподобява мачта на кораб. „Понеже в района няма естествени пещери, древните са поставили този камък, наредили са падналите камъни и така се е образувало едно сакрално пространство“, обясни Радню Шопов - Туристически информационен център - Брезово.

„Пещерата на посветените“ е най-големият мегалит, откриван досега на територията на община Брезово. От началото до края е 14 метра, поне 3.5 метра високо и това го прави едно огромно съоръжение. Камъкът не сме го мерили, но сигурно е 3 - 4 метра височина, каза още Радню Шопов.

Другият новооткрит мегалит в близост до село Розовец е наречен „Лицето“. „Правихме обход на този район северно от Видков дол, тогава се натъкнахме на тази скална маска, тя е била насочена на изток към изгрева на слънцето“, каза Шопов.

Последните две находки са в землището на село Свежен. Първият от мегалитите е „Ритуалният кръг“. До него се стига по запазен античен път. „Минавайки по римски или по античния път, който е настрани от площадката, древните се отбивали, има два олтара. Единият за течности, който е вдълбан в скалата, а другия е една добре обособена равна повърхност“, добави Шопов.

Четвъртата находка е наречена „Големият жертвеник“. Всички мегалити провокират любопитството на туристите и вече се радват на голям интерес.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама