Кулинарното наследство на Европа е застрашено от промените в климата

19:15, 01 ное 22 / Любопитно 25 1830 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От световноизвестните френски сирена до италианското „Пармиджано“ и гръцките маслини „Каламата“ - кулинарните съкровища на ЕС са под заплаха заради изменението на климата, предава Euronews.

Европа преживя най-топлото лято в историята си

Тазгодишната суша, която според учените е най-тежката от 500 години насам, е нанесла щети на всички видове реколта в Европа и е застрашила производството на европейските регионални специалитети, защитени от ЕС.

Стоките със Защитено наименование за произход и Защитено географско указание са част от хранителното наследство на Европа. Ето защо Европейският съюз диктува точни правила за тяхната защита, като създава специфични критерии за стандарт за качество.

В рамките на ЕС има близо 3500 продукта с тези знаци за качество, но по-суровите и по-чести климатични явления затрудняват производителите да се придържат към традиционните рецепти и процедури.

В цяла Европа тазгодишните горещини натовариха производителите, като затрудниха спазването на стандартите на етикетите, а с нарастващото въздействие на климата върху селското стопанство повече от всякога тези производители ще трябва да се научат да се адаптират към променящите се условия.  Много производители получиха изключения, за да продължат да използват доходоносната марка на ЕС, въпреки че не отговарят на стандартите, предаде БГНЕС.

Във Франция производителите на млечни продукти твърдят, че сушата е изсушила тревата, която е основна част от храната на кравите.

Франция е една от държавите-членки с най-много продукти с етикет, непосредствено след Италия. Именно там, в долината на река По, рекордно ниските нива на реката, която напоява полетата, са се отразили на производството на „Пармиджано“, което се очаква да намалее.

В Испания прасетата Иберико, от които се произвежда шунката Bellota, са изчерпали запасите си от храна и се очаква цените да се повишат.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама