През 3-4 дни: Компании губят хиляди евро заради фишинг атаки

13:42, 31 окт 22 25 1848 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

10 на сто от фирмите у нас отбелязват, че имат загуби заради кибератаки. Това показва анкета на Министерството на електронното управление в Европейския месец на киберсигурността. 

В проучването на министерството са участвали над 70 фирми. 60% от тях са заявили, че не извършват тест за сигурност на системите си. 44% от анкетираните са били обект на онлайн-атака.

Хакер със заплашително послание към Иван Гешев

Малко над 35 от участвалите в анкетата фирми са посочили, че правят обучение за киберсигурност на своите служители. Статистиката на отдела за киберпрестъпленията на ГДБОП посочва, че през три-четири дни има компании, които губят по 50, 100, 300 хиляди евро в резултат на фишинг атаки. Така нареченият сменяем айбан причинява множество щети. Наскоро Европейската агенция за киберсигурност припомни, че повишените атаки от отказ от услуга към фирмите се използва, за да се окаже натиск върху пострадалия да плати откупа при атака с криптиране на данни, предаде БНР. 

20% ръст на кибератаките

С близо 20 на сто е ръстът на кибератаките срещу бизнеса на годишна база, каза министърът на електронното управление Георги Тодоров. По думите му причините са комплексни. Технологиите се развиват все по-бурно, а бизнесът не е толкова активен. Все повече трябва да се обръща внимание на информираност, бдителност и обучение, а не само на еднократни действия. Това трябва да е перманентно, смята Тодоров. 

Министерството инициира разговори с бизнеса, на които ще бъдат обсъдени конкретни мерки и действия. Ведомството може да предостави експертиза, коментира Георги Тодоров, цитиран от БТА. Министърът участва в инициатива на ведомството за валидиране на пощенско-филателно издание, посветено на десетото издание на „Европейския месец на киберсигурността“.

Атаките с политически цели все повече 

Все повече са атаките с политически цели. Тези действия не целят изтичане на информация, а да кажат „ние ви атакувахме, няма как да си отворите сайта“, посочи пред медиите националният координатор по киберсигурност Петър Кирков.

Руска хакерска атака блокира сайтовете на наши институции

Кибератаките са ежедневие. Заради неуспешната атака срещу институции преди около две седмици атакуващите промениха тактиката си. Нашата работа е да оптимизираме системата от защита, каза още Кирков.

Според него киберзащита не трябва да има само за държавата. Киберзащитата трябва да има и за бизнеса. За съжаление, само 1/3 от фирмите обучават служителите си. Затова и държавата опитва да повиши това ниво. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 FarmFourl 01:49, 09 фев 24

Advertising help us generic levitra 40 mg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама