Хакер със заплашително послание към Иван Гешев

18:55, 18 окт 22 25 2391 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Руската хакерска група KillNet отправи послание в Telegram канала си към главния прокурор Иван Гешев. Хакерите отправят нецензурно пожелание на руски и на български към обвинител номер 1.

„Много интересен е фактът, че тази атака от страна на граждани на Руската федерация съвпада с атаките в продължение на една година, които се развиват срещу прокуратурата на България и лично срещу мен от някои политически сили, които би трябвало да изповядват евроатлантическите и европейските ценности", заяви Гешев, цитиран от БГНЕС. Главният прокурор се надява, че става дума за „инцидент по съвпадение“.

„България и българската държава, от която част е Българската прокуратура, е член на Европейския съюз. Ние защитаваме националните интереси на България, на нашите европейски партньори и евроатлантическите ценности. Затова е „нормално“ определени представители на българската държава да бъдат подложени на някаква форма на натиск и заплахи“, заяви Иван Гешев. Той каза, че подобен тип атаки няма да сплашат прокуратурата.

Това няма да притесни нито мен, нито българската прокуратура, защото за нас най-важното е българският национален интерес и защита на държавата и гражданите“, каза още Гешев.

Руската хакерска група KillNet, която в събота започна атака на сайтовете на редица държавни институции, набеляза като своя персонална мишена Иван Гешев. Това става ясно от публикации в Telegram канала на хакерската група. Хакерът с никнейм KillMilk, сочен за един от лидерите на хакерската група, е публикувал персонално послание срещу главния прокурор на България Иван Гешев. По адрес на българския главен прокурор се отправят и множество обидни послания.

В събота, часове след масираната DDoS атака, засегнала сайтовете на български държавни институции, главният прокурор Иван Гешев съобщи пред журналисти в Кюстендил, че атаката е дело на руски хакери, като още тогава стана ясно и местонахождението на един от тях – руският град Магнитогорск.

В неделя от Националната следствена служба съобщиха, че благодарение на специален софтуер, вече са установили точното местонахождение и самоличността на един от авторите на хакерската атака. От прокуратурата заявиха, че ще отправят и официално искане до руските власти за предаване на извършителя на злонамерената кибератака. В понеделник от Софийска градска прокуратура допълниха, че зад мащабната DDoS атака на български интернет сайтове, стоят още около 150 руснаци, чиято самоличност и местонахождение е в процес на изясняване. Няколко часа по-късно от KillNet отправят недвусмислено послание срещу ръководителя на българската прокуратура.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама