Бекас постави нов световен рекорд по летене

20:15, 28 окт 22 / Любопитно 25 1883 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Бекас постави нов световен рекорд по летене, съобщава сайтът на „Дейли мейл“. Птицата е прелетяла разстояние от над 13 558 км.

Младият пъстроопашат крайбрежен бекас – едва на пет месеца – е летял, без да спре, 11 дни. На 13 октомври птицата е напуснала района на Аляска. На 24 октомври е пристигнала в Австралия. Това е първият случай, в който маркирана птица лети между Аляска и Тасмания. Бекасът е известен под номер 234684.

„Това не е първият бекас, който прелита подобно разстояние, тъй като тези птици са наши чести посетители. Сигурни сме, че е бил с група“, казва в свое съобщение във Facebook местен център за изучаване на птици. 

Маршрутът на бекаса е бил над острови в Океания. Той е предпочел да не спира и да продължи направо към Тасмания. Ако бекасът падне във водата, той умира. Не би могъл да се изправи или да се изтръска от водата, казват специалисти, цитирани от БТА. 

Този вид се отличава с червено оперение, дълги крака и дълъг клюн. Организмът му е в състояние да се запаси с мазнини, за да издържи на дълъг полет.

Миграцията през Тихия океан от Аляска до Океания е най-дългият известен птичи полет. Крайбрежните и сладководни влажни зони на Австралия са място за почивка и хранене на мигриращите птици.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама