България и Румъния са повече от готови да се присъединят към Шенген

15:03, 27 окт 22 / Свят 25 1506 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Новата оценка, изготвена при проверката на Европейската комисия в България и Румъния за приложението на правилата за Шенген наскоро, показа, че двете страни са повече от готови да се присъединят към европейското пространство без гранични проверки. Това заяви днес говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпрос.

„България става заложник на Нидерландия по пътя към Шенген“

„От 2011 г. ЕК настоява за разширяването на Шенген“, посочи говорителят. Според комисията България, Румъния и Хърватия са изпълнили всички необходими изисквания, за да се присъединят. „Наскоро беше извършена оценка в България и Румъния, организирана и съгласувана от ЕК, с участието на представители на държавите от ЕС“, отбеляза той.

Потвърдено бе, че България и Румъния са повече от готови да се присъединят към Шенген. „Резултатите са изключително положителни, не бе установен никакъв проблем, който би оправдал по-нататъшно забавяне“, допълни говорителят.

ЕП настоява: България и Румъния в Шенген през 2023 г.

По неговите думи всички държави от ЕС признават огромните постижения на България и Румъния в прилагането на правилата за Шенген. „Чешкото председателство бързо ще придвижи въпроса напред“, поясни говорителят.

Работната група по въпросите на Шенген към Съвета на ЕС разгледа тези изводи вчера на закрито заседание. Чешкото председателство възнамерява да постави въпроса на гласуване на заседание на Съвета на ЕС на 8 декември. За положително решение е необходимо единодушие, пише БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама