Куче, котка или змия – какво показва изборът на домашен любимец?

19:15, 24 окт 22 / Любопитно 25 2509 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Експерти изследват от години защо някои животни ни харесват повече от други, какво означава неприязънта към котките и защо хората отглеждат у дома екзотични и понякога опасни животни като змиите.

Диагноза ли са котките?

Котките са символ на семейна топлина и домашен уют. Смята се, че те често се предпочитат от интроверти, които прекарват времето си в уединение, сгушени в топло одеяло, гледайки филми или четейки книги. „Това не е далеч от истината“, казва психологът и експерт по взаимоотношенията Елена Гранчук.

Други отличителни черти на хората, влюбени в котки, са наблюдателността, търпението и вниманието към детайлите“, добавя тя. „Това от своя страна е признак на творчество, склонност към ръчен труд и експериментиране“.

Но има различни породи котки. „Например собствениците на мейн-кун са по-активни“, казва зоопсихологът, кинолог Надежда Симохина. Според наблюденията на специалиста собствениците на сиамски, абисински и сомалийски породи са самоуверени и по-склонни да проявяват агресия, пише БГНЕС.

Верните приятели на човека

Често хората, които избират да осиновят куче, са общителни, отворени, ентусиазирани и дисциплинирани. Породата на кучето също говори нещо за собственика.

Според Надежда Симохина малките кучета се избират от хора, които имат благ и весел нрав.

„Собствениците на коргита, например, винаги са изключително позитивни“, казва зоопсихологът. „Доберманите, овчарските кучета, ризершнауцерите обикновено се купуват от хора със силен характер, които знаят какво искат. Булдозите са чудесни компаньони и флегматици, които имат склонност да имат същите собственици. Непринудените мопсове подхождат на тези, които обичат спокойния начин на живот. Ловните породи се избират от холерици, които не са сигурни в себе си“, обясни той.

Експертът съветва да си вземете куче, което отговаря на вашия темперамент, като го наблюдавате предварително. Срамежливите и плахите хора например трябва да се оглеждат за кученце, което обича да се крие в някой ъгъл.

Редки и опасни любимци

Клиничният психолог Екатерина Алексеева смята, че страстта към екзотиката при избор на любимец показва желание да се привлече вниманието към себе си и да се задоволи самочувствието. В същото време изборът на необичаен домашен любимец може да е признак и на нестандартно мислене или нужда от тръпка и адреналин.

Отглеждането на опасно животно понякога е сублимация на скритата агресия на собственика, която се изразява в социално приемлива форма“, казва специалистът.

Според Алексеева тези, които обичат тишината и спокойствието, и тези, които избягват конфликтите по всякакъв възможен начин, не харесват кучета. Котките пък не се нравят на хората, които подсъзнателно отхвърлят женствеността. „А ако става дума за мъже, ненавиждащи пухкавите писани, то има голяма вероятност те да изпитват сериозни затруднения в общуването с противоположния пол“, допълва психологът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама