И ДБ отказаха среща на Плевнелиев и Паси

13:00, 22 окт 22 / Политика 25 2402 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Започнаха преговорите между сформираната от ГЕРБ-СДС контактна група, оглавявана от Росен Плевнелиев и Соломон Паси и част от политическите сили. Първата среща беше с представителите ГЕРБ, а по-късно бе проведена и с „Български възход“.

Междувременно писмени откази за срещи са получени официално от „Демократична България“, „БСП за България“ и „Продължаваме Промяната“. 

„По-лесно ще направим британско правителство, отколкото българско“

Дойдох с една единствена цел да търсим решение по националните приоритети. Трябват ни работещи институции и решения“, обяви Плевнелиев преди началото на срещите. Не говорим за каквото и да било създаване на коалиция. Ще се радваме независимо с кой мандат да има правителство, а ние да сме допринесли за това. Сега трябва да се работи за работещи институции“, подчерта той.

Плевнелиев заяви, че ще се мине през всички стратегически теми - Шенген, превъоръжаване, какви ще са решенията на партията по спешни въпроси като правосъдна реформа, плана за възстановяване. „Ще задададем един елементарен въпрос на партиите: готови ли сте да намерите решения на тези въпроси и готови ли сте да съставите правителство“, добави той, цитиран от БГНЕС.

Соломон Паси заяви, че се намираме в уникална ситуация и трябва да намерим уникални решения. „Ние виждаме много общи неща между партиите, повече, отколкото ги разделят. Но няма диалог. Ще облекчим диалога, каза още Паси и добави, че едно от най-трудните неща е да подпомогнеш диалога между българи.

Той определи задачата като нещо по средата между Мисията невъзможна и Умирай трудно. От падането на Берлинската стена до днес никога политиката не е влияела толкова на вътрешнополитическия живот. Ние сме в уникална ситуация и трябва да се намерят уникални решения, категоричен е Паси.

И двамата са се обединили около идеята, че европейското и демократичното развитие е кауза. Едни от ключовите им приоритети са Еврозоната и Шенген.Превъоръжаването на българската армия също е от тях, посочи Плевнелиев.

Припомняме, че сформирането на контактната група беше обявено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първата му пресконференция след парламентарните избори. Той обяви, че в преговорните екипи ще бъдат поканени хора с евроатлантическа репутация, които да преговарят за съставяне на правителство. 

Вежди Рашидов e новият шеф на парламента

Срещите на контактната група бяха отложени с два дни, докато не бъде избран председател на 48-ото Народно събрание. В петък, със 139 гласа „за“, 73 „против“ и 27 „въздържал се“, народните представители избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ия парламент. Той бе номиниран от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, „БСП за България“ и „Български възход“. Против предложението гласуваха от „Продължаваме Промяната“ (ПП) и „Демократична България“, „Възраждане“ се въздържаха. С неговия избор беше сложен край на тридневното първо заседание на 48-ото Народно събрание.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама