Хари Потър ще се появи на „магически“ британски монети

18:40, 21 окт 22 / Любопитно 25 2324 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Знаменитият малък магьосник Хари Потър ще се появи на серия от монети във Великобритания, включително на монета от 50 пени, предаде Франс прес. 

„Кралският монетен двор пуска колекция от омагьосващи монети, за да отбележи 25-годишнината на „Хари Потър и философският камък“ - първия том от постигналите феноменален успех приключения на магьосника и фантастичния свят, създаден от писателката Дж. К. Роулинг“, се посочва в разпространено изявление. 

Серията ще включва четири монети с портрет на известния магьосник с очила, както и с влака „Хогуортс Експрес“, професор Албус Дъмбълдор и училището за вълшебство и магия „Хогуортс“.

От Кралския монетен двор уточняват, че са заложили на оптичен ефект, който имитира въздействието на „мълния“ при завъртане пред светлината. Той е постигнат с помощта на най-съвременен лазер и не само придава „магически“ характер на монетите, но също така предоставя възможност за тяхното обезопасяване и удостоверяване на автентичността им, пише БТА. 

Стартирала през 1997 г., литературната поредица от седем тома проследява приключенията на младия магьосник Хари Потър в училището за вълшебство и магия „Хогуортс“ и битката му с тъмния магьосник лорд Волдемор, който се стреми към безсмъртие.

Продажбите на книги от поредицата възлизат на стотици милиони долари. Заснетите по нея осем филма са реализирали милиарди долари приходи. 

Колекционерските монети, представени днес от Кралския монетен двор, включват и две монети с портрети на починалата миналия месец кралица Елизабет Втора. Други две са с официалния портрет на крал Чарлз Трети, се посочва още в прессъобщението.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама