Обрат: Прокуратурата подкрепи МВР за ареста на Арнаудова

13:40, 18 окт 22 25 2411 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Прокуратурата изненадващо застана зад МВР по делото за ареста на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Това се вижда от протокола по делото, качен в в деловодството на Административния съд - София-град (АССГ), съобщи „Сега“. АССГ е втора инстанция в процеса, заведен от Арнаудова срещу заповедта, с която МВР я задържа за 24 часа.

Пиарката беше арестувана през март заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов. Тримата прекараха в ареста около 24 часа по образувано по спешност дело за изнудването на бизнесмена Васил Божков. След това обаче Софийската градска прокуратура отказа да им повдигне обвинения и тримата бяха освободени. Освен това държавното обвинение влезе с остри противоречия с МВР доколко действията на министерството са законни. В крайна сметка разследването за изнудването на Божков бе поето от Софийската градска прокуратура и информация за това какво се случва по него липсва. Известно е само, че до Дубай е изпратена поръчка за разпит на Божков в качеството му на свидетел, но няма отговор от тамошните власти. Както и че са изготвени 10 компютърно-технически експертизи, които се анализират.

Арнаудова е задържана незаконно, реши съдът

Борисов, Горанов и Арнаудова заведоха дела пред Софийския районен съд срещу заповедите си за задържане. Районните магистрати обявиха за незаконни и трите заповеди. Тази на Борисов вече мина и проверката на втората инстанция и окончателно беше обявена за незаконна. По делото на лидера на ГЕРБ пред АССГ прокуратурата пледира в негова полза - че трябва да се потвърди решенето на районния съд, с които заповедта за задържането се отменя като незаконосъобразна. Не така обаче постъпва държавното обвинение, когато процесът на Арнаудова стига до административния съд.

И за Арнаудова районните магистрати отсъдиха на първа инстанция, че е била незаконно задържана. МВР обжалва и така делото стига до АССГ. Там се пада на състав, в който има двама бивши прокурори - някогашната зам.-главна прокурорка Мария Шишкова и Маргарита Немска, която бе градски обвинител. Пред тях прокурор Милен Ютеров, който се явява по делото, пледира съвсем кратко, но съвсем ясно: „Смятам, че касационната жалба (на МВР) е основателна и доказана и ви моля тя да бъде уважена“.

Рашков защити ареста на Борисов и обяви, че е имало неотложност

Предстои тримата административни съдии да кажат последната си дума по делото за ареста на Арнаудова. Процесът за ареста на Горанов пък тепърва ще се гледа от АССГ.

Pi ar Sevi Boiko

Колкото до друг сюжет с Арнаудова и прокуратурата - за чата й с главния прокурор Иван Гешев, по темата има разследване, което Софийската районна прокуратура вече месеци наред продължава да държи спряно и на трупчета, без да има публична информация по темата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 dimitri 15:53, 18 окт 22

оферта за международни финансови услуги
Добро утро дами и господа
Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги.
Ние предлагаме заеми с лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 1500 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години.
Свържете се с нас за повече информация.
Имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама