Учени откриха ДНК на 1 млн. години на морското дъно в Антарктика

19:10, 23 окт 22 / Любопитно 25 1133 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

ДНК от древни микроорганизми, някои от които датират от преди около 1 милион години, са открити под морското дъно в Антарктика. Намерената ДНК-проба е най-старата, откривана някога, от седименти на морското дъно, показва ново проучване.

Ценната находка е открита абсолютно случайно при други разкопки на 178 метра под морското дъно в Антарктида. То е било част от проучване от 2019 г., ръководено от Международната програма за изучаване на морето Скотия (море от акваторията на Атлантическия сектор на Южния океан), на север от континенталната част на Антарктика. Резултатите от проучването са публикувани в списанието Nature Communications.

Досега най-старата sedaDNA, която беше намерена на Антарктида, датира отпреди около 650 000 години.

Президентът кръсти бряг в Антарктика на Баба Марта

Учените не са сигурни към кой вид принадлежи новооткритата ДНК, въпреки че определено е от еукариот - което означава, че идва от животно, растение или гъби, а не от бактерия или вирус.

Повечето от вече известните ДНК проби принадлежат на диатомеи - вид фитопланктон, който все още съществува в световните океани днес и формира основата на повечето морски хранителни мрежи.

Записът на sedaDNA от морето Скотия показва, че вероятно е имало рязък ръст от диатомеи преди около 540 000 години - точно когато Земята е била подложена на фаза на естествено затопляне. По това време увеличената загуба на лед от ледената покривка на Антарктида и покачващите се температури на океана вероятно са подхранвали бързия растеж и размножаване на диатомите, пишат изследователите в статията.

Причинените от човека промени в климата вероятно ще създадат подобни условия, съобщава още изследването, цитирано от БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама