Япония започва да разследва църквата на Мун

12:15, 17 окт 22 / Свят 25 2149 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Японският премиер Фумио Кишида е инструктирал министър на културата да започне разследване на Църквата на обединението (Църквата на Мун), отменяйки първоначалното си решение, съобщи агенция Киодо.

Групата се оказа в центъра на общественото внимание след като бившият премиер Шиндзо Абе беше застрелян през юли от роднина на член на църквата, изпитващ омраза към религиозната организация и вярващ, че Абе е бил неин поддръжник. 

Защо нараства недоволството срещу държавното погребение на Шиндзо Абе?

Разкритията за начина, по който църквата е насърчавала последователите си да правят финансово пагубни дарения и връзките ѝ с членове на управляващата Либерално-демократическа партия на Кишида, се превърнаха в сериозно главоболие за премиера, като подкрепата за неговия кабинет достигне най-ниското си ниво от встъпването му в длъжност през октомври миналата година.

Разследването означава, че Църквата на обединението може да загуби статута си на религиозна организация, лишавайки я от данъчни облекчения, въпреки че все още ще може да провежда религиозна дейност.

Почина бившият японски премиер Шиндзо Абе

Преди това администрацията на Кишида прояви предпазливост по отношение на започването на разследване на организацията - основана от твърд антикомунист в Южна Корея през 1954 г. и често определяна като секта - главно поради опасения от нарушаване на свободата на вероизповедание, отбелязва Киодо, цитиран от БТА. 

Убиецът на Шиндзо Абе се готвел да убие друг, но променил решението си

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 DIMITRo 16:04, 18 окт 22

оферта за международни финансови услуги
Добро утро дами и господа
Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги.
Ние предлагаме заеми с лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 1500 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години.
Свържете се с нас за повече информация.
Имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама