Защо нараства недоволството срещу държавното погребение на Шиндзо Абе?

10:35, 21 сеп 22 / Свят 25 2045 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Мъж се самозапали тази сутрин близо до канцеларията на японския премиер в Токио в знак на протест срещу държавното погребение на Шиндзо Абе. Погребението е предвидено за 27 септември. По данни на местни медии мъжът е бил хоспитализиран в безсъзнание.

Почина бившият японски премиер Шиндзо Абе

Медиите съобщават, че протестиращият, който е на около 70 години, е дошъл в съзнание и е казал на полицията, че се е полял с масло, преди да го запали. Близо до мястото на инцидента е била открита бележка, в която той казва, че „твърдо се противопоставя“ на погребението.

Защо нараства недоволството срещу държавното погребение и каква е връзката между Църквата на обединението и властта?

Противопоставянето на държавното погребение нарасна, след като смъртта на Абе предизвика разкрития за връзките на управляващата Либералнодемократическа партия с Църквата на обединението (Църквата на Мун), чиито членове са известни като „Moonies“, пише „Гардиън“.

Управляващата партия в Япония заяви, че вътрешно проучване е установило, че почти половината от нейните депутати са свързани с Църквата на обединението, което е повод за разрастването на противоречията, възникнал след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе, съобщи агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА и Dir.bg.

Шиндзо Абе беше емблематична и противоречива фигура на националистическата десница в Япония. Той напусна поста си през 2020 г. по здравословни причини. На 8 юли по време на предизборен митинг в Нара (Западна Япония) беше застрелян на 65-годишна възраст. 

Заподозреният Тецуя Ямагами съобщи на полицията, че е убил Абе заради очевидната му връзка с Църквата на обединението. В писмо и публикации в социалните медии, приписвани на него, се казва, че големите дарения на майка му за църквата са довели до банкрут на семейството му и са съсипали живота му.

Убиецът на Шиндзо Абе се готвел да убие друг, но променил решението си

Съмнения за връзки с църквата на Мун срива имиджа на японското правителство. Това доведе до разкрития за широко разпространени връзки между управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) и базираната в Южна Корея църква, която според експерти призовава японските последователи да правят големи дарения, за да компенсират греховете на предците си, включително колонизацията на Корейския полуостров от Япония в миналото, пишат БТА и Dir.bg.

Генералният секретар на ЛДП Тошимицу Мотеги заяви, че в проучването 179 от 379-те парламентаристи на партията са съобщили за връзки с църквата и свързаните с нея организации. Връзките варират от участие в църковни събития до приемане на дарения и получаване на подкрепа за изборите. Мотеги обаче отрече да има връзки между консервативната управляваща партия като организация и църквата.

Приемам сериозно резултатите от партийното проучване, заяви пред репортери премиерът Фумио Кишида преди седмици. В бъдеще партията ще прекъсне връзките си с организации с известни социални проблеми и ще превърне това в своя политика, за да не предизвикваме подозрения от страна на обществеността“.

Какво още се знае за Църквата на обединението?

Църквата на Мун е обвинявана в неподходящи тактики за набиране на членове и бизнес тактики и в оказване на натиск върху последователите да правят големи дарения, което църквата отрича.

Деветдесет и шестима от депутатите от ЛДП съобщават, че са присъствали на събития, организирани от църквата или нейни филиали, а 20 са казали, че са изнасяли речи. Близо 50 са заявили, че са плащали пари по време на събитията, а 29 са приемали дарения. По-малкият брат на Абе, бившият министър на отбраната Нобуо Киши, и бившият министър на икономиката и промишлеността Коичи Хагиуда са сред 17-те, които са приели последователи на църквата като доброволци в предизборната кампания.

Абе, консервативен националист, който беше един от най-влиятелните японски политици, записа миналата година видеопослание за Всеобщата федерация на мира, свързана с църквата група, в което похвали съоснователя на федерацията Хак Джа Хан Мун, който оглавява и Църквата на обединението, за усилията ѝ за насърчаване на традиционните семейни ценности.

Опозиционните депутати разкритикуваха проучването, че е изключило Абе, тъй като той е починал. Според критиците в проучването не са включени и депутатите от ЛДП в местните парламенти, където последователите на църквата също активно влияят върху политиките.

Църквата на обединението е основана в Южна Корея през 1954 г. и идва в Япония десетилетие по-късно. Тя е изградила близки връзки със законодателите на ЛДП поради общите интереси в консервативните каузи, включително противопоставянето на комунизма. Дядото на Абе, бившият министър-председател Нобусуке Киши, помага за основаването на политическото звено на църквата в Токио през 1968 г.

Критиците твърдят, че решението на Кишида да организира на 27 септември държавно погребение за Абе е опит да се угоди на депутатите, принадлежащи към бившата фракция на Абе в управляващата партия, за да се запази единството на партията и да се укрепи позицията на Кишида върху властта. Първоначално правителството на Кишида определи разходите за погребението на 250 млн. йени (1,7 млн. долара), но наскоро заяви, че ще са необходими поне още 1,4 млрд. йени (9,7 млн. долара) за охрана, транспорт и гостоприемство на чуждестранните високопоставени гости и други лица. Някои твърдят, че разходите могат да нараснат още повече.

Не първи, а пореден случай на самозапалване

Мъжът, който се самозапали не е първият, който използва този метод на протест срещу Абе. През 2014 г. двама мъже се самозапалиха в отделни инциденти, за да протестират срещу планираното въвеждане на закони за сигурност, които критиците казаха, че отбелязват безразсъдно отклонение от следвоенния пацифизъм на Япония. Един от мъжете почина.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама