Европейската прокуратура проверява покупката на COVID ваксини в ЕС

11:20, 15 окт 22 25 2239 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз“, съобщиха от институцията.

Причината е „изключително високия обществен интерес“. На този етап не се разкриват допълнителни подробности, предаде bTV. 

По време на пандемията Европейската комисия договори и сключи договори за стотици милиони дози ваксина от името на държавите членки. Процедурата многократно е била критикувана, защото договорите бяха оповестявани само частично или защото е имало забавяния в доставката на ваксината, припомня германският вестник „Билд“.

В продължение на месеци особено критикувана беше сделката за до 1,8 млрд. дози от Pfizer/BioNTech от пролетта на 2021 г. Тогава обемът на договора се оценяваше на 35 млрд. евро. 

Според вестник „Ню Йорк Таймс“, личният контакт между ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла е бил решаващ за сделката. Твърди се, че двамата са си разменяли текстови съобщения.

Според доклад от септември Европейската сметна палата не е получила никаква информация за сделката. Европейският омбудсман Емили О'Райли остро разкритикува действията на Европейската комисия.

15% положителни COVID проби

През последните 24 часа са регистрирани 783 нови случая на коронавирус при 5258 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че близо 15% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Над 58% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 287, следват Пловдив с 59 и Варна с 48.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са 1 269 597. Броят на активните случаи расте и те вече са 10 773. Този на настанените в болница спада и те вече са 676, от които 43 са в интензивни отделения. Близо 80% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 695 души.

През последното денонощие са починали 9 души с COVID-19, седем от които не са били ваксинирани. Така броят на загубилите битката с вируса става 37 782.

До момента у нас са поставени общо над 4,5 млн. дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 1509 имунизации. Лицата със завършена имунизация са над 2 млн. души. Над 904 хил. души вече са си поставили бустерна доза. Бустер с адаптирана ваксина имат над 32 хил. души.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Dimiti 16:06, 18 окт 22

оферта за международни финансови услуги
Добро утро дами и господа
Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги.
Ние предлагаме заеми с лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 1500 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години.
Свържете се с нас за повече информация.
Имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама