Държавата ще контролира изцяло храните на „Капитан Андреево“

13:15, 12 окт 22 25 2002 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Държавата поема цялата дейност по контрола на храните на ГКПП „Капитан Андреево“. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев, след като Министерски съвет обяви части от пункта за стратегически обект от значение за националната сигурност.

„С това недвусмислено се слага точка за това какво прави държавата по отношение на санитарния контрол на храните, които влизат през ГКПП „Капитан Андреево“. Това е началото на края на цялата драма на „Капитан Андреево“, с която държавата показва, че недвусмислено поема контрола на държавната граница“, обясни Гечев.

„Капитан Андреево“ ще стане обект на националната сигурност

Служебният премиер Гълъб Донев коментира, че така ще върне сигурността и качеството на стоките, които влизат през този пункт, който е и външен за ЕС. „Няма да допуснем българската граница, която е външна граница на ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба. Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство“, обяви в началото на редовното правителствено заседание служебният премиер Гълъб Донев.

Предвиден е 40-дневен срок за увеличаване на капацитета на държавната лаборатория за фитосанитарен контрол. До 6 месеца трябва да бъде изграден клон на държавната лаборатория на самия пункт. „Цялата дейност по контрола на границата за храни ще се изпълнява само и единствено от държавата, а след 6 месеца това ще се изпълнява на място от държавната лаборатория“, допълни Явор Гечев, цитиран от БНТ.

Земеделският министър поясни, че и в момента частната фирма „Евролаб“, която преди извършваше фитосанитарния контрол, не извършва дейност на граничния пункт. „Държавата не води битки с никого. Най-вероятно съдебните спорове ще продължат, но това не означава, че държавата няма да работи“, допълни той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама