„Капитан Андреево“ ще стане обект на националната сигурност

09:45, 06 окт 22 25 1855 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

През следващата седмица държавата ще обяви ГКПП „Капитан Андреево“ за обект на националната сигурност. Това съобщи пред bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев. Освен това ще бъдат заделени 6,5 млн. лева от държавния бюджет, за да се закупи лабораторно оборудване за държавна лаборатория на място.

Обявяването на пункта за обект на националната сигурност според Гечев ще ограничи силно броя на хората, които могат да работят там и ще реши окончателно проблема с частната лабораторна фирма там.

Граничният пункт ли е причина за освобождаването на шефа на БАБХ?

Броени дни след изборите служебният кабинет смени шефа на БАБХ – проф. Христо Даскалов, който беше един от главните разобличители на скандала „Капитан Андреево“. В края на май БАБХ прекрати договора с частната фирма „Евролаб 2011“, която в продължение на 10 години се занимаваше с обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарния контрол, както и със свързаното с това обслужване на камионите. През лятото в медиите изтече запис, в който се чува как бивш шеф на БАБХ уговаря Даскалов да не пречи на частната фирма и му предлага папка с документи, в която има и пари.

След записа за подкупа: Проверяват Пламен Моллов за конфликт на интереси

Вече бившият директор на БАБХ  проф. Христо Даскалов е убеден, че уволнението му е свързано с казуса „Капитан Андреево“. „Връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство“, написа той във Facebook и посочи, че на шефското място ще се завърне Христо Вълчанов – „човекът, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата“.

Служебният земеделски министър обаче бе категоричен, че смяната на шефа на БАБХ няма общо с граничния пункт или разкритията там.

Даскалов е кандидат депутат и трябва да бъде в неплатен отпуск до обявяването на финалните резултати. Според Гечев в абсолютно нарушение на избраното законодателство той се връща на работа един ден по-рано. В този ден Даскалов уволнява няколко служители на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други, сключва неправомерно анекс към договор с изтекъл срок на действие, а след това заминава на служебна командировка. Всичко това става без знанието на служебния министър.

„Отпуската ми беше до 3 октомври, на 4 бях на работното си място. Има само двама човека, които са вътрешно разместени. Няма никакви назначени външни лица, нито пък някакви уволнения”, каза Даскалов в ефира на Нова телевизия.

Той коментира, че е искал през месеца, в който отсъства негов заместник да бъде Оля Караджова, но зам.-министърът Крум Неделков му обяснил, че „по-висша воля е наредила, че трябва да е задължително Христо Вълчанов”.

„За този 1 месец това, което е направил в Агенцията, е точно обратното на това, което трябваше да се случи(…)Нищо не беше направено от това, което говорихме. Не се работеше за новата лаборатория на граничния пункт”, каза Даскалов.

„Евролаб” няма да се върне на „Капитан Андреево”

„Евролаб” категорично няма да се върне на територията на „Капитан Андреево”, увери новият шеф на БАБХ Христо Вълчанов.

Това е решено на най-високо ниво. Полагаме всички усилия, за да заработи държавна лаборатория. Но трябва време. И аз искам от днес за утре да я направя. Със заповед на министър е създадена работна група, която работи да се обяви „Капитан Андреево” като обект от националната сигурност. Създадена е група, с моя заповед, която работи да се обяви като критична инфраструктура. Група юристи работи върху казуса да направим поръчка по спешност за лабораторно оборудване”, обясни Вълчанов в ефира на Нова телеяизия.

По думите му тезата, че много отровни продукти са изядени е хиперболизирана.

„Над 90% от миналите през „Капитан Андреево” стоки и продукти за консумация отиват в Европа – Германия, Франция, Италия. Получаваме дерогация, когато има проблем. Това са 10 години, да не злоупотребяваме със страховете на хората”, призова Вълчанов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама