Близо 80% от българите се страхуват как ще се справят финансово през 2023 г.

10:09, 12 окт 22 25 1996 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

78% от българското общество се страхува как ще се справи във финансово отношение през 2023 г. Това става ясно от данните на националното представително проучване относно икономическите нагласи сред пълнолетното население у нас, изготвено от социологическа агенция „Тренд“, в което са участвали 1001 респондента.

77% от хората ограничават покупките си на стоки за дома поради повишените цени, а 73% ограничават покупките си за дрехи, защото се притесняват за финансовото си положение. 56% от българското общество пазарува по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, 43% се страхуват, че могат да загубят работното си място.

76% от хората се притесняват за плащането на битовите си сметки през предстоящия зимен сезон, 17% нямат притеснения, а 7% не знаят/не могат да преценят, сочи още проучването, цитирано от БГНЕС.

55% от българите очакват икономическото положение в страната да се влоши, 29% очакват да няма промяна и едва 11% очакват то да се подобри. Като профилът на тези 11% е на предимно млади, високо образовани, с добра работа и доходи хора.

Според 40% от българското общество най-големият проблем в България са високите цени, инфлацията и ценовият шок. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама