Радев осъди бомбардировките в Украйна

11:14, 11 окт 22 25 1820 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В своя съвместна декларация президентите на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия осъдиха днес масовите руски бомбардировки срещу градове в Украйна, съобщиха от президентството.

Държавните глави от формата Б9 призоваха за незабавното преустановяване на атаките срещу цивилни цели на територията на Украйна, които в съответствие с международното право се третират като военни престъпления. Президентите определят заплахата за използване на ядрени оръжия от страна на Русия като неприемлива и потвърждават своя ангажимент към гарантиране на колективната си сигурност.

Путин: Ще реагираме сурово, ако украинците продължават с терористичните нападения

Това се случва, след като вчера няколко взрива разтърсиха Киев и взеха десетки цивилни жетви. Експлозии е имало и в Николаев, Днипро, Житомир, Лвов и други украински градове. Това стана два дни след нападението срещу Кримския мост, за което руският президент Владимир Путин обвини Украйна.

Припомняме, че в началото на октомври държавният глава на България не подписа декларацията на страните от Алианса от Централна и Източна Европа за присъединяване на Украйна към НАТО. Тогава Радев обясни, че не се присъединява към пълния текст на документа.

Радев: Украйна в НАТО - само след мирно уреждане на конфликта с Русия

„Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната. Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна“, посочи тогава той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама