Радев: Украйна в НАТО - само след мирно уреждане на конфликта с Русия

17:11, 03 окт 22 / Политика 25 2541 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави. Това е позицията на българския президент Румен Радев във връзка с подадената от Украйна молба за ускорено членство в НАТО.

В неделя президентите на 9 страни от Алианса от Централна и Източна Европа подкрепиха Украйна и призоваха за повече помощ и членство на страната в НАТО. Подписалите декларацията президенти настояват още Русия незабавно да се изтегли от всички окупирани територии.

10 страни от НАТО подкрепиха членството на Украйна, България още не

България не е сред страните, подписали декларацията. Причината - държавният глава не се присъединява към пълния текст на документа.

„България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната. Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна“, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама