Учени откриха нова функция на малкия мозък

19:15, 11 окт 22 / Любопитно 25 2352 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Учени от университета на Базел, Швейцария, са открили нова функция на малкия мозък, пише сп.„Протоколи на Американската академия на науките“. 

Известно е, че тази част на мозъка отговаря за движението и контрола на мускулите. Настоящото проучване показва, че тя играе важна роля и в запаметяването на емоционални преживявания.

Изследването е обхванало 1400 доброволци, които са наблюдавали различни изображения - както неутрални, така и емоционално наситени, докато мозъчната им активност е записвана с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), пише БТА.

Направените тестове са показали, че хората запомнят по-добре снимките, които предизвикват у тях емоционална реакция - както положителна, така и отрицателна. При това е отчетена повишена активност в малкия мозък.

Изследователите са открили също, че малкият мозък изпраща сигнали до други части на мозъка, включително амигдалата и хипокампуса, за които вече е известно, че играят важна роля при формирането на паметта и обработката на емоциите.

„Резултатите показват, че малкият мозък е неразделна част от мрежата, която е отговорна за по-доброто съхранение на емоционална информация“, пишат изследователите.

Учените обясняват, че добрата памет за емоционални събития е важна за оцеляването. Например, ако човек преживее и си спомни страшно събитие, е по-вероятно да го избегне в бъдеще. Тази характеристика обаче има и обратна страна - силните негативни преживявания могат да предизвикат чувство на постоянна тревожност.

Според специалистите настоящото изследване може да помогне за по-доброто разбиране как се формира посттравматично стресово разстройство и как то може да бъде лекувано в бъдеще.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама