Байдън обещал на Зеленски модерни системи за противовъздушна отбрана

08:17, 11 окт 22 25 1892 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Американският президент Джо Байдън е обещал на украинския си колега Володимир Зеленски „да продължи да предоставя на Украйна това, от което се нуждае, за да се защити, включително модерни системи за противовъздушна отбрана“. Двамата са провели телефонен разговор, съобщиха от Белия дом.

По време на разговора американският президент е изразил съболезнования на колегата си след масираните руски удари по Киев и други украински градове.

Междувременно във видеообръщение Зеленски заяви, че страната му не може да бъде сплашена от масираните руски ракетни удари, които повредиха важна енергийна инфраструктура и взеха най-малко 11 жертви, предаде Франс прес.

„Украйна не може да бъде сплашена. Само още повече да бъде обединена. Украйна не може да бъде спряна“, каза Зеленски в емоционално видеообръщението, което е записано от мястото на един от руските ракетни удари на кръстовището между улица „Володимирски“ и булевард „Шевченко“

Украинският президент обеща „още по-жестоки" боеве за руските сили на фронта, предаде БТА.

Зеленски съобщи и за разговора с Байдън и обещаната система за противовъздушна отбрана.

„Главната тема на разговора ни беше противовъздушната отбрана. В момента това е първостепенен приоритет на нашето отбранително сътрудничество“, написа украинският президент в Телеграм.

Нови ракетни удари в Запорожие

Нови ракетни удари в Запорожие. Отново са атакувани инфраструктурни обекти. Информацията е на местните власти.

Изяснява се дали има жертви и колко тежки са нанесените щети, предаде БНТ.

Светът остро осъди руските ракетни атаки в Украйна - САЩ ги определиха като „брутални“ и обещаха още военна помощ за Киев.

Руският посланик в САЩ предупреди Запада да не пресича червените линии

Заявката на САЩ за готовност да предостави на Украйна допълнително въоръжение, в това число и ново, потвърждава че Вашингтон е участник в конфликта. Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

„Призоваваме САЩ и техните съюзници да не пресичат „червените линии“ до които са се доближили плътно. Да спрат да натоварват режима със смъртоносни въоръжения. Това само ще доведе до нови жертви и разрушения, допълнително удължаване на конфликта“, допълни руският посланик.

Извънредна среща на Г-7

Лидерите на страните от Г-7-те ще проведат извънредна виедосреща заради руските бомбардировки срещу Украйна. В нея ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски, предаде bTV.

Зеленски призова за такава среща германския канцлер Олаф Шолц, тъй като Германия председателства Г-7. Според говорител на британския премиер Лиз Тръс видеосрещата може да се проведе още днес. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама