Службите проверяват твърденията на Русия за взривения камион

18:10, 10 окт 22 / Политика 25 2577 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Служебното правителство извършва проверки и е изискало информация от службите по темата с камиона, който се взриви на Кримския мост. Това обяви пред БНТ говорителят на кабинета Антон Кутев.

В неделя председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че е установен маршрутът на камиона - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския район.

БСП: Радев да каже защо България се споменава във връзка с взрива на Кримския мост

По-рано днес от БСП настояха президентът Румен Радев спешно да възложи на българските служби разследване на случая с камиона, тръгнал от Бургас. „Президентът Радев трябва да даде ясен отговор защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост. Спешно да възложи на българските служби разследване на случая с камиона, тръгнал от Бургас. В тази нарастваща конфронтация да се даде бърз и ясен знак и да не се допуска България да бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта“, призоваха в позиция до медиите от Изпълнителното бюро на БСП. 

Русия вкара и българска следа във взривяването на Кримския мост

Борисов: Имам лош привкус 

Темата коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него не може да се говори за българска следа по случая с камиона, който предизвика взрива на Кримския мост. „Аз, ако съм на мястото на руските служби, ще ми е интересно не откъде е тръгнал камионът, а откъде е натоварен. Имам лош привкус от думата „българска следа“, защото и при атентата за папата се говореше за българска следа и самият той каза после, че това не е вярно. По време на война всеки гледа да изхвърли напрежението някъде навън. Камионът е минал през пет държави. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото иначе нямаше как да мине границата, можеше и да се взриви“, посочи Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

По думите му заради политическата ситуация у нас България е в изолация и изглежда грозна и нестабилна отвън.

„Трябва всички да се смирим, показват резултатите от изборите. Хората са уплашени, уморени - виждате взривове в Киев, бутнаха най-личното нещо на Путин – моста в Крим. Войната е все по-жестока и страшна. Ние се нуждаем от правителство и парламент и затова предложихме неутрални хора – доказано неутрални, защото е ясно, че ние не се харесваме, иначе ще сме в една партия“, каза още Борисов.

ПП: Не сме съгласни да замесват България

Не сме съгласни да замесват България в събитията, свързани с Кримския мост. Това обяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ във видео обръщение във Facebook, в което представи позиция на партията по темата. 

„Не сме съгласни с всяването на страх и паника от страна на Кремъл и замесване на името на България със събитията, свързани с Кримския мост. Призоваваме българските служби и служебното правителство веднага да проверят този случай и да отхвърлят инсинуациите на Кремъл за българска връзка с това събитие. Времето е от значение“, каза Кирил Петков. 

Брюксел не вярва на Москва за българската следа

Европейският съюз застана зад България, определяйки като лишени от достоверност твърденията на руската страна, че камионът, взривил моста в Крим, е тръгнал от България.

„Толкова много съобщения чуваме от Москва и т. нар. официални места, които не заслужават никакъв коментар. Няма как да знаем какво се е случило в събота на моста, какво е довело до взрива, какви са причините. Знаете каква е достоверността на толкова много т. нар. „разследвания“ в Русия. Не бих дал ни най-малка вяра на това, което казват“, каза говорителят на Европейската комисия Петер Стано, цитиран от offnews.bg.

„Припомням, че Крим е Украйна, Керченският мост е незаконно съоръжение, което свързва украинска земя с Русия, без никакво одобрение от законните украински власти“, допълни Стано.

По думите му ЕС осъжда възможно най-решително днешните руски ракетни удари по Украйна, като ги нарече жестоки. Те показват, че Русия прибягва до безразборни удари по цивилни цели в нарушение на международното право, изтъкна той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама