Гешев от „Факултета“: Все някой нещо трябва да направи

18:17, 09 окт 22 25 2324 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Тук трябваше да бъдат някои политици, защото това, което виждам като бум на престъпността е резултат от действията на някои, които наричат себе си политици. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който посети тази вечер кв. „Факултета“.

Пред местното училище са се събрали на протест граждани на Факултета заради починалия снощи таксиметров шофьор.

„Това не е работа на прокуратурата, за съжаление обаче прокуратурата не може да замести държавата, но все някой нещо трябва да направи“, обясни още Гешев, цитиран от БГНЕС.

Пред събралото сe множество Гешев каза, че може да гарантира, че прокуратурата ще си свърши работата. „Вие трябва по-спокойно, за да не излезете виновни вие, тук съм за да ви кажа това нещо“, добави Гешев. Протестиращите казаха, че всеки ден ще излизат на протест. Те попитаха дали ще има справедлив процес.

Прокуратурата ще направи всичко възможно, за да има справедлив процес“, посочи Гешев.

Среднощна блокада в София след убийството на таксиметровия шофьор

Сякаш съм в някакво „дежа вю” от 90-те

Убитият таксиметров шофьор е поредната жертва на агресията и институционалната апатия. Това каза сутринта пред БТА Гешев.

Според него поредните три случая случая за последните 24 часа, сред които служител на ГДБОП, хванат да шофира с наркотици на магистрала „Тракия“ до с. Лозен и патрулна кола, която се опитва 300 километра от Ямбол до София да спре автомобил превозващ мигранти, са в резултат на войната на някои политици срещу прокуратурата.

Гешев посочи, че има бум на телефонните измами, които бяха сведени до минимум само за една година. Отново има бити и убити възрастни хора, наркотици се продават по улиците и около училища.

„Преди време казах, че съм бесен. Сега не знам какво да кажа. Колебая се между гняв и безсилие. Сякаш съм в някакво “дежа вю” от 90-те. Времена на властваща престъпност, които смятах за отминали. Хората не заслужават да им стоварим и този проблем, защото той не е резултат от войната в Украйна или инфлационните процеси в ЕС. Не са виновни и моите колеги от МВР, съда и прокуратурата. Резултат е от войната на някои политици срещу прокуратурата. Последствие е от съсипването на взаимодействието между институциите, от кадровите чистки, от безумните законодателни промени в интерес най вероятно на престъпността и олигарсите, от демонизирането на съдебната власт“, каза главният прокурор.

Това е само началото, за съжаление, на последствията на това, което някои наричат съдебна реформа, смята той. „Вероятно утре ще кажат, че виновна е отново прокуратурата, всесилният главен прокурор и съдебната власт. Но истината е, че ние, българите, трябва да си задаваме вече въпросите кой е отговорен. Защото от повече от година прокуратурата заявява, че това ще са само малка част от последствията за българските граждани“, допълни Гешев.

Хванаха служител на ГДБОП да шофира дрогиран в София

Той посочи, че прокуратурата ще продължи да работи само в интерес на хората в България, но е време „да се опитаме да възстановим правоохранителните институции, взаимодействието между тях и да се направи правна реформа в съответствие с добрите европейски примери, а не в интерес на организираната престъпност, олигарсите и егото на някои, имащи се за политици“.

Хората ни плащат заплатите, но не могат да направят това, което не прави държавата. Длъжници сме им. Времето ни изтича като пясъчен часовник и утре ще е късно“, посочи Гешев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:08, 09 окт 22

Този още ли не е разбрал, че е необразован и некадърен да управлява прокуратурата. Спомнете си кои бяха ЗА него на организираните контрапротести.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама