Австралия засажда растения на Луната

19:30, 08 окт 22 / Любопитно 25 2354 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Австралийски учени искат до 2025 г. да започнат опити да отглеждат на растения на Луната като част от нова мисия с цел създаване на колония, предаде Франс прес.

„Този проект е първата стъпка към отглеждането на растения за храна, лекарства и производство на кислород, които са от решаващо значение за установяването на човешка колония на Луната“, се посочва в изявлението, направено от изследователите.

Биологът Брет Уилямс от Техническия университет на Куинсланд казва, че семената ще бъдат пренесени от космическия кораб „Берешит 2“ („Beresheet 2“) на израелска частна мисия. След кацането и веднъж озовали се в почвата, семената ще бъдат поливани в запечатана камера, а учените ще следят за признаци на покълване.  

Видовете растения ще бъдат избрани според способността им да издържат на екстремни метеорологични условия, както и според скоростта им на поникване.

Освен че ще създаде предпоставки за човешки живот на Луната, мисията може да послужи и като лаборатория за намиране на решения на проблемите с продоволствената сигурност, причинени от глобалното затопляне, казва Кейтлин Бърт, професор в Австралийския национален университет.  „Ако сме в състояние да изградим система за отглеждане на растения на Луната, значи можем да създадем и система за отглеждане на храна в някои от най-суровите условия на Земята“, отбеляза тя в изявление.

Проектът се ръководи от организацията „Лунария Едно“ („Lunaria One“), която включва австралийски и израелски учени, пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама