САЩ смятат, че Украйна седи зад убийството на Даря Дугина

09:02, 06 окт 22 / Войната в Украйна 25 1890 Шрифт:
Василена Йорданова

Разузнавателните служби на САЩ смятат, че части от украинското правителство са разрешили нападението с кола бомба край Москва, при което загина Дария Дугина. Американските власти се опасяват, че подобни акции ще разширят конфликта, съобщава „The New York times“.

Дъщерята на идеолога на Путин беше взривена в колата ѝ

Съединените щати не са участвали в нападението, нито чрез предоставяне на разузнавателна информация, нито чрез друга помощ, заявиха официални лица. Американски служители също така заявиха, че не са знаели предварително за операцията и че биха се противопоставили на убийството, ако са били консултирани. След това американските служители са направили забележка на украинските служители във връзка с убийството.

Идеята за украинското съучастие беше споделена в правителството на САЩ миналата седмица. Украйна отрече да е замесена в убийството веднага след нападението, а висши служители повториха тези отрицания, когато бяха запитани за оценката на американското разузнаване, пише БГНЕС.

Русия обвини Украйна за убийството на Даря Дугина

Макар че Русия не е отвърнала по конкретен начин на убийството, Съединените щати са загрижени, че подобни атаки - макар и с висока символична стойност - имат малко пряко въздействие на бойното поле и биха могли да провокират Москва да извърши собствени удари срещу висши украински служители. Американските официални лица са разочаровани от липсата на прозрачност от страна на Украйна по отношение на нейните военни и тайни планове, особено на руска територия.

От началото на войната украинските служби за сигурност демонстрираха способността си да достигат до Русия, за да провеждат диверсионни операции. Убийството на Дугина обаче би било една от най-смелите операции до момента - показваща, че Украйна може да се доближи много близо до видни руснаци.

Какво се случва в Русия след убийството на Даря Дугина?

Някои американски служители подозират, че бащата на Дугина, Александър Дугин, руски ултранационалист, е бил действителната цел на операцията и че извършителите са смятали, че той ще бъде в автомобила заедно с дъщеря си. Дугин е един от най-изявените руски пропагандисти, които призовават Москва да засили войната си срещу Украйна. Той е водещ привърженик на агресивна, империалистическа Русия.

Американските служители, които говориха за разузнавателните данни, не разкриха кои елементи от украинското правителство се смята, че са разрешили мисията, кой е извършил нападението и дали президентът Володимир Зеленски е подписал мисията. Служителите, информирани за украинските действия и американския отговор, говориха при условие за анонимност, за да обсъждат секретна информация и въпроси от чувствителен дипломатически характер.

Представителите на САЩ не казаха кой от американското правителство е отправил забележките и на кого от украинското правителство са били връчени. Не е известно какъв е бил отговорът на Украйна. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама