Дъщерята на идеолога на Путин беше взривена в колата ѝ

19:13, 21 авг 22 25 3333 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Дъщерята на руски общественик и приближен на Путин е загинала край Москва при експлозия на автомобила, който управлявала.

Според съобщенията става дума за Дария Дугина, дъщеря на философа Александър Дугин, наричан „мозъкът на Путин“. Дугина наскоро беше включена в списъка със санкции на Обединеното кралство.

Вероятната мишена на нападението е бил бащата, но в последния момент той се е оказал в друг автомобил. И двамата са известни с подкрепата си за руската инвазия в Украйна, предаде БНТ.

Цигуларят Пьотр Лундстрем съобщи, че Дария Дугина се прибирала от патриотичния фестивал „Традиция“ в Подмосковието, където философът е изнесъл лекция за "метафизичния дуализъм на историческото мислене", самият Дугин е трябвало да пътува в същата кола, но се е случило така, че се е качил в друга“, пише той.

За момента няма официален коментар от страна на руските власти.

 

Александър Дугин е философ и публицист, считан за съвременен идеолог на т.н. „руски свят“ - общество, обединено около православната религия, както и около руската култура, език и традиции. В политически смисъл понятието е определяно като геополитически периметър с център Русия.

Той автор на проекта за евразийска държава, който на практика представлява имперско възстановяване на СССР, ако трябва - с военна сила. Ръководител е на Центъра за консервативни изследвания и основател на Международното евроазийско движение в Русия. Дугин е идеолог на неоевразийството - течение в руския консерватизъм, което призовава към създаване на свят с повече полюси, обединяване на „евразийското пространство“ (Русия, Европа и Близкият Изток) в противовес на англосаксонските страни (САЩ и Канада, Великобритания и Ирландия, Австралия и Нова Зеландия).

„Убивайте, убивайте, убивайте. Няма друг начин“, казваше Александър Дугин за Украйна. Той самият е родом от Полтава и твърди, че ще се срамува от украинската кръв във вените си, „докато не бъдат премахати с въоръжено въстатие гнидите в Киев или не бъзе изравнена със земята ялата страна“.

Възпитаничка на Философския факултет на Московския държавен университет през 2015 г., Дугина работеше като „международен наблюдател“ на т.нар. Международно евразийско движение, основано от Александър Дугин. Активно подкрепяше нахлуването в Украйна. Под фамилията Платонова редовно участваше като „експерт“ в руската пропаганда по държавните телевизии, пише „Дневник“.

През юли посети завод „Азовстал“ в окупирания украински град Мариупол, откъдето предаваше, че било пълно с русофобска литература и „като поседиш с нея един чесец, ставаш русофоб“. „Там има гнила атмосфера, спарен въздух. Обяснението е, че в това подземие има дух, енергия. Бункерите тук са превърнати в идеологически хъб“.

Украйна отрече да е замесена в атентата

Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк отхвърли вероятността Киев да е замесен във взривяването на автомобила, на Дария Дугина. „Ние не сме престъпна държава, каквато е Руската федерация, и още по-малко терористична държава“.

По думите му бомбеният атентат свидетелства за борбата за власт и влияние на различни групировки вътре в Русия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама