„Негодни за живеене“: Какви са условията във фургоните в Карловско?

08:41, 06 окт 22 25 2140 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Месец след потопа в Карловско, държавата започна поставянето на фургоните за пострадалите хора след наводнението.

В сряда бяха доставени първите пет фургона в Каравелово. Днес предстои поставянето на още 3. В Слатина се очаква също днес да пристигнат необходимите 6 фургона, които ще бъдат монтирани на обща площадка. След това ще бъдат изпратени и 17 временни жилища в Богдан.Общо 33 фургона ще бъдат разположени в трите пострадали села - Каравелово, Богдан и Слатина, предаде БНР.

Първите жилищни фургони дойдоха в наводнените села

Фургоните обаче са негодни за живеене - в всеки от тях има само по три легла без матраци, малко кухненско пространство и санитарен възел. Няма други мебели, отопление, както и вода и електрическо захранване. 

„Условията трябва да се подобрят. Струва ми се, че е студено”, заяви Румен Христов. „Има два предоставени конвектора, но ще е много скъпо с тях. Обмислям външна изолация да сложа”, каза Христов, който трябва да настани 92-годишната си майка в един от фургоните. Пред Нова телевизия Христов обясни, че фургоните реално са полуоборудвани.

„Липсва кухненско обзавеждане и посуда. Няма и хладилник и фурна. Вече повече от месец няма вода във селото. Липсват дюшеци или матраци, гардероб или скрин за дрехи. Не е ясно кога фургонът ще има и ток. Притеснявам се, че конвекторите няма да отопляват достатъчно фургона, а ще се получи и конденз и ще има влага. Аз не мисля да настанявам близките си тук, докато не се вземат мерки фургонът да бъде напълно оборудван”, сподели Генка Сиркьова.

„Не сме катун”: Фургоните разгневиха хората от наводнените села в Карловско

Властите обещаха фургоните скоро да бъдат оборудвани. Кметът на Каравелово Славка Червенкова посочи, че е поела ангажимент да опише нуждите на хората във фургоните, за да водят нормален живот. „Дюшеците вече са в кметството и ще бъдат разнесени на хората. От днес започваме със захранването на фургоните с ток, ВиК Пловдив е поел ангажимент да захрани с вода. Ще разговаряме с кмета на общината и областния управител, за да решим проблема с отоплението им“, подчерта тя.

Относно състоянието на детската градина кметът уточни, че децата ще се извозват до Карлово, докато бъде извършен ремонт.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама