Не слагайте тези храни във фризера

18:45, 05 окт 22 / Любопитно 25 2247 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Много хора замразяват сезонни плодове, ядки и зеленчуци за зимата. Не всички замразени храни обаче могат да се съхраняват при минусови температури, предупреждава Марийт Мухина, доктор по медицина и диетолог, в интервю за радио Sputnik.

Във фризера съставът на някои хранителни продукти се променя, казва тя. По-специално, зелените зеленчуци престават да бъдат източник на витамини и антиоксиданти.

Не се препоръчва замразяването на билки, подправки и зеленчуци - в този случай се разрушава хлорофилът, губят се витамините и антиоксидантната активност на продуктите. Остават само влакната“, казва Мухина.

Шест храни, които мъжете трябва да ядат всеки ден

Замразяването и последващото размразяване могат да окажат отрицателно въздействие върху хранителната стойност на зеленчуците, които съдържат много вода - продължава тя. „Не можете да замразявате богати на вода зеленчуци - краставици, домати, тиквички. Определено ще бъдат почти отровни след размразяването - те ще загубят своята здравина, вкус и еластичност“, обяснява Мухина.

Протеиновите храни също могат да променят свойствата си при отрицателни температури, смята диетологът.

Природни лекове срещу упорита кашлица

„Замразяването води до разкъсване на белтъчните връзки и денатуриране на белтъка. Не бива да се замразяват млечни продукти, защото след размразяването им ще се получи практически суроватъчен кефир с лошо качество, с груби суроватъчни ивици“, посочва като пример Мухина.

Студът намалява активността на полиненаситените мастни киселини, обясни диетологът. „Полиненаситените мастни киселини в бадемите, фъстъците и лешниците губят своята активност при замразяване. Така че сместа от ядки след замразяването няма да е със същото качество“, уточнява Мухина, пише БГНЕС.

Сред продуктите, които не трябва да се замразяват, диетологът посочва също сиренето и бананите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама