Борисов преспа и избра „най-лесния“ начин да се измъкне

16:10, 04 окт 22 / От редакторите 25 3646 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Винаги сме имали памет. Народ, който няма памет, партия която няма памет, не я чака нищо добро“. Думите са на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на събитието, с което партията закри предизборната си кампания миналия петък.

Оказва се обаче, че добрата памет не е най-силната черта на бившия премиер и настоящ победител на изборите. Питате се защо - защото само за няколко дни той успя да обърне позицията си на 180 градуса.

Преди изборите Борисов даде най-добрата рецепта за бъдещо управление, но след вота изненадващо за всички реши да експериментира.

След вота: Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер

След два дни мълчание победителите от ГЕРБ днес най-накрая разкриха мистерията около плановете си за бъдещо управление. Първото място не донесе радост на Борисов, защото много бързо се оказа, че никой не иска да се коалира с него – още преди да изпрати покана за разговори, получи три отказа. И математиката започна да не излиза…

Именно затова при първата си среща с медиите лидерът на ГЕРБ избра да се представи като смирен и готов на компромиси победител. „Готов съм на всякакви отстъпки и компромисиНито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер“, обяви той и призова за експертни разговори между партиите за създаване на „анти-Путин коалиция“, която да ръководи страната в следващите тежки месеци.

„Предлагам на другите партии да се дръпнем назад“, обяви Борисов, но подчерта, че няма планове за ранно пенсиониране. „Това показват резултатите от вота“.

Борисов уточни, че участва лично в някои разговори с политици, с които е в добри отношения, а с които не е в такива – няма да участва. Лидерът на ГЕРБ започна да ухажва онези, за чието сваляне гласува преди месеци и заговори за допирни точки с ПП (социална програма), с ДБ (съдебна реформа), че дори и с „Възраждане“ и с Радев. Изведе като приоритети подкрепата на Украйна във войната, влизането в еврозоната и т.н. - все теми, които стояха на дневен ред и преди половин година и по които можеха да се търсят компромиси и при кабинета „Петков“.

Преди вота: Навсякъде лидерите на партиите са пряко ангажирани с управлението

Ироничното в случая е, че само няколко дни по-рано Борисов на всеослушание обяви, че една експертна коалиция всъщност неминуемо ще доведе до нови избори.

Не някой друг, а самият той каза, че най-лесния начин да се скриеш е като изкараш експертите напред, а лидерите се крият по централите. Нещо повече геополитикът Борисов даде за пример, че лидерите в Европа са пряко ангажирани с управлението.

Лидерът на ГЕРБ може и да не помни какво е говорил, но нашата памет е добра и знаем какво каза тогава:

„Рецептата за успешна коалиция е всички лидери да са министри. Формулата „Ние ще си стоим по централите, а ще пратим експерти“ е най-бързия и лесен начин да се измъкнеш при криза“.

„Аз съм правил два пъти коалиция и то с нелесни партньори –помните и с Реформаторския блок, и с Патриотичния фронт, където бяха по 3-4 партии“.

„Вижте Слави Трифонов, когато се уплашиха, че нищо не върви, дръпна си министрите и правителството падна. Ако Слави Трифонов беше министър, нямаше така да постъпи. И те нямаше така да правят, защото като седнат лидерите и да го питат „Как така?“. Може и да е успешен някъде този експеримент, но не се сещам някъде по Европа лидерите на партиите и на коалициите да не са пряко ангажирани с управлението“.

И Волен Сидеров, и Валери Симеонов не искаха да стават, но аз им казах „Не! Всички вътре! Тогава носим заедно отговорност!“.

Най-лесният начин е „Ето ви експерти“, само че утре на партията не ѝ е изгодно, дърпа се и казва „Вие не вършите никаква работа“. И хайде пак избори. Това може да се избегне само с подписите на лидерите“.

Борисов може и да е бил опонентите си на изборите, но това изобщо не означава, че може да управлява. Резултатите не му оставят много шансове за съставяне на правителство, но лидерът на ГЕРБ ловко изигра ситуацията. Той избра най-лесния начин да се измъкне и сега топката е в полето на противниците - да приемат или да откажат разговори за бъдещето на страната в условия на криза.

Ако поканата му бъде приета, може да се стигне и до някаква форма на „евроатлантически кабинет“ с неясен хоризонт и договорки. Ако получи отказ – ни чака отново служебен кабинет и нови избори. И в двата случая обаче Борисов ще се представя за „отговорния“ политик, нищо че и той самият има немалък принос днес да сме в тази ситуация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама