Безследно изчезнаха 1,5 милиона руски военни униформи

10:30, 03 окт 22 / Войната в Украйна 25 2160 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

1,5 милиона руски военни униформи, предвидени за мобилизация, са безследно изчезнали от сборните пунктове. Това обяви депутатът от Държавната дума и бивш зам.-командир на Южния военен окръг Андрей Гурульов, предаде „Газета.ру“, цитирана от „Клуб Z“.

Кремъл призна, че са допуснати грешки при частичната мобилизация

По думите му в момента руските военни имат проблеми „с униформите и с какво ли още не“.За мен все още не е ясно къде са отишли ​​1,5 милиона комплекта (униформи), които се съхраняваха в пунктовете за приемане на личен състав“, отбеляза Гурульов и добави, че никой не е успял да му изясни причината за този проблем.

Според него въпросът за изчезналите униформи трябва да бъде зададен на уволнения наскоро заместник-министър на отбраната Дмитрий Булгаков. „(Булгаков) не бива да се праща на друга работа, а конкретно да се пита къде и защо се е получило така, че нашите мобилизирани не получават униформи“, подчерта Гурульов.

Указ на Путин: По 10 години затвор за дезертьорство и отказ от мобилизация

Дмитрий Булгаков бе заместник-министър на отбраната на Руската федерация от 2 декември 2008 г. до 24 септември 2022 г. Той ръководеше логистиката на Въоръжените сили на Руската федерация. Неговото място заема генерал-полковник Михаил Мизинцев.

Цените на униформи, кубинки и автоаптечки поскъпват

Федералната антимонополна служба на Русия (ФАС) е изпратила запитвания до големите търговски вериги „Военторг“, „Спортмайстор“ и HAKKI за повишаване на цените на униформи, екипировка и оборудване, които се изкупуват от руснаците след мобилизацията, обявена на 21 септември. За запитването съобщи службата преди няколко дни, а то е започнато след оплакване на депутати от Държавната дума. Жалби са получени и от граждани, пише „Интерфакс", цитиран от News.bg.

„Във връзка с постъпилите жалби от депутати от Държавната дума, както и с оплаквания от граждани за необосновано увеличение на цените на армейското облекло и други военни продукти, ФАС на Русия анализира основателността на промените в цената на тези продукти“, се казва в изявление на службата. Антимополната комисия уточнява, че е изискала информация за динамиката на продажните и покупните цени на стоките през август-септември тази година и обяснения за оценка на основателността на увеличенията на цените.

ФАС също така обръща внимание на търговците за необходимостта от стриктно спазване на изискванията на антимонополното законодателство при осъществяване на търговска дейност и по-специално на недопустимостта на необосновано повишаване на цените в ситуация на възможно нарастване на търсенето на стоки, се казва в съобщението.

Затвор или фронт - дилемата за задържаните протестиращи в Русия

След обявяването на мобилизацията на 21 септември руските резервисти, призовани на украинския фронт, се сблъскват с големи проблеми с окомплектоването си. Мобилизираните са принудени да купуват със свои средства специални дрехи и оборудване.

В социалните мрежи се разпространиха видеа от инструктаж на мобилизирани, в което чиновници от военната администрация изброяват както трябва момчетата да си осигурят - от спални чували и туристически постелки до турникети. В едно от видеата съветите включват и евтини дамски превръзки и тампони, които да се използват при раняване в огнестрелно оръжие на фронта.

Има и други видеа в руските социални мрежи - как да приготвим съпруга си за война и как да опаковаме багажа му. В коментарите си жените пишат, че това струва поне няколко десетки хиляди рубли.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама