Затвор или фронт - дилемата за задържаните протестиращи в Русия

16:55, 23 сеп 22 25 2033 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Фронт или затвор - това е дилемата, пред която се е озовал руснакът Михаил Суетин, след като бил арестуван заради участие в протест в Москва против решението на Владимир Путин за частична мобилизация, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Суетин е музикант на 29 години. Той участвал в протест на булевард Арбат” и бил задържан заедно с още 1300 души в цялата страна.

„Очаквах, че ще премина през обичайните процедури - арест, полицейски участък, съд, но не очаквах да ми кажат: Утре отиваш на война. Това беше изненада за мен”, разказва Суетин в интервю по телефона пред Франс прес.

Според специализираната независима организация ОВД-Инфо” Суетин не е единственият задържан протестиращ, който е получил заповед за мобилизация, малко след отвеждането си в полицейския участък. А според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в това нямало нищо незаконно.

Суетин разказва, че след ареста си, полицаите го отвели в една стая, в която искали да го накарат да подпише повиквателна за явяване в център за мобилизация на армията. Или подписваш това, или прекарваш 10 години в затвора”, го заплашили те.

Путин си запали къщурката. Задава се безпощаден бунт

Във вторник в навечерието на издаването на указа за мобилизацията руският парламент гласува за налагане на тежки присъди за онези, които отказват да се присъединят към армията или дезертират. Текстът обаче все още не е влязъл в сила.

Суетин е отказал да подпише повиквателната по препоръката адвоката си и бил пуснат от ареста на следващия ден в 5 ч. сутринта. Но полицаите го предупредили, че влиятелният Следствен комитет на Руската Федерация ще бъде информиран за отказа му и той ще си има големи проблеми.

Подобна била ситуацията и с Андрей, който миналата година навършил 18 години. Той също бил на протест в Москва в сряда вечерта и бил арестуван. В ареста също бил приканен да подпише повиквателна за мобилизацията и както той казва, под заплаха, е подписал документа.

Ясно беше, че не мога да избягам. Реших да не съпротивлявам. За жалост подписах”, споделя той.

Синът на Дмитрий Песков отказа да отиде в Украйна

Но Андрей наскоро е започнал да следва в университет. А руският министър на отбраната Сергей Шойгу увери, че студенти няма да бъдат мобилизирани, а руските сили ще предпочитат резервисти, които имат точни компетенции или военен опит.

Но младежът не си прави илюзии и засега търси адвокат. Той в крайна сметка е решил да не се явява в бюрото за мобилизация в 10 ч. вчера, както е трябвало да направи. Не знае какви ще са последствията. Андрей допълва, че все още не е разказал нищо на родителите си и, че ще ги информира, когато му се изяснят нещата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама