Радев: Войната в Украйна бързо промени мисленето ни и усещането за съседство

12:50, 01 окт 22 / Политика 25 2278 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Най-после! Много преди Шекспир да напише пиесата Всичко е добре, когато свършва добре“, Българите вече разбираха колко е вярно това изказване. Това каза президентът Румен Радев по време на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България.

По думите му интерконекторът между България и Гърция не е само инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешното ни сътрудничество и нашата свързаност.

Quote Icon „Война, която Русия води срещу Украйна, промени сериозно и много бързо начина ни на мислене, усещането ни за това какво е съседството и солидарност“, отбеляза той.

Интерконекторът между България и Гърция вече е в експлоатация

„Отдавна очаквахме този интерконектор. Не беше лесно да го постигнем, няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани с него, трябваше да преодолеем много бюрократични пречки. Сега е моментът да изразя искрената си благодарност към ICGB, компанията и подизпълнителите, които работиха здраво, българските и гръцките институции, към ЕК за финансовата подкрепа.

Според него държавният глава трябва да осъзнаем колко е важно да повишим технологичния капацитет на нашите страни, коментира президентът.

Интерконекторът постигна това - българските и гръцките инженери го проектираха и изградиха като ново поколение тръбопровод. Интерконекторът вече променя решително енергийната карта на Европа, най-после имаме реален газов поток от Азербайджан. Президентът Алиев е много надежден партньор, той работеше още с президента Първанов преди 10 години“.

Радев изтъкна, че това е възможност не само за България, а и за Румъния, Сърбия, Северна Македония и много други държави от Централна и Югоизточна Европа. „Освен това, очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална диверсификация. Затова интерконекторът не е само инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешно сътрудничество и нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие, като реализират съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия, посочи той, цитиран от БНТ.

Държавният глава подчерта, че на базата на тази стратегия България ще разраства капацитета на хранилището в Чирен, за да подкрепи съседите си. „Ще настояваме за осигуряването на интерконектор и със Сърбия, като поддържаме сътрудничеството си с Румъния, каза още Румен Радев.

Още амбициозни планове за сътрудничество и развитие

„Трябва да разглеждаме нашия регион много по-широка перспектива. Войната в Украйна променя драматично глобалните вериги за доставки и единственият надежден път по земя от Азия и Африка към Европа е през Турция, България и Гърция, нагоре към Сърбия и Румъния. Трябва спешно да увеличим и модернизираме нашите КПП-та, нашите шосета и жп линии. Да консолидираме нашите усилия към коридор номер 8, който свързва черно море с Адриатическо, както и транспортния коридор Солун - Русе. Той говори за построяването на повече мостове през Дунав между България и Румъния.

Радев заяви, че Европа трябва да се фокусира върху проектиране и изграждане на нови тръбопроводи за нефт и газ, както и да се разработи дигитална инфраструктура.

„България, Румъния, Хърватия не трябва да остават извън Шенген, защото това не е в полза на Европа и не допринася за стабилността и просперитета ѝ“, каза още Румен Радев.

Аз съм убеден, че ние заслужаваме нашето членство 11 години след като покрихме всички технически критерии за него. Урсула, Кириакос, благодаря за подкрепата, аз съм сигурен, че съвместно можем да постигнем и това. Стартът на интерконектора Гърция - България е една сериозна демонстрация на нашата убеденост и решимост, че винаги можем да постигнем успех, когато сме ангажирани с общото ни бъдеще, заключи президентът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама