Интерконекторът между България и Гърция вече е в експлоатация

13:45, 01 окт 22 / Политика 25 2634 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и петима регионални лидери в София беше дадено официално начало на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни вече получава азерски природен газ. 

Домакин на събитието е президентът Румен Радев, а сред гостите са още президентът на Азербайджан Илхам Алиев, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и държавните глави на Сърбия и Северна Македония Александър Вучич и Стево Пендаровски. Преди събитието държавният ни глава е провел двустранни срещи с Николае Чука, Урсула фон дер Лайен, Мицотакис, а по-късно ще разговаря и с Пендаровски.

Служебният премиер Гълъб Донев откри церемонията в НДК и подчерта, че съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика е потвърждение, че сигурността на доставките за Европа може да се компрометира много бързо, а интерконекторът България-Гърция ще направи страната ни по-малко уязвима. Освен това, по тази газова връзка ще се осигури пренос на природен газ към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа, каза още Гълъб Донев.

Президентът на Азербайджан Илхан Алиев потвърди, че до 2027 г. страната му има готовност да удвои транзита на природен газ за Европа. Само за тази година Армения ще се увеличи износа на природен газ, който ще стигне до европейските потребители в размер на 22 милиона куб. м. синьо гориво. Засега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще започне да се добива газ и те ще допринесат за това да увеличим обема на доставките, каза Алиев.

Премиерът на Гърция Кириакос подкрепи призива на председателя на ЕК Урсула хон дер Лайен за намиране на общоевропейско решение за справяне с кризата с газа и високите цени и изрази надежда, че ще се стигне до решение на срещите на върха в Прага и Брюксел. Щом можем да се справим съвместно с ковид, значи може заедно да се справим и с тази криза, така че да не се фрагментаризира европейският пазар и да сме сигурни, че солидарността ще е над националните интереси, допълни той, цитиран от БНТ. 

Румънският премиер Николае Чука призова за ускоряване на диверсификацията в Европа. Той увери, че Румъния е готова да изиграе ролята си като надежден партньор за европейската енергийна сигурност. „Трябва да останем реалисти и да признаем, че диверсификацията трябва да се ускори, защото Европа трябва да се освободи от своята зависимост енергийна от Русия. Изкуствените дефицити, които Русия създаде, се отразиха не само на Европа, но и на глобалния енергиен пазар. Това доведе до високи цени на енергията във всички страни, така че всички стъпки да увеличим трансграничното ни сътрудничество, ще доведат до надеждни енергийни източници. Трябва да увеличим капацитета на нашето производство, да си напишем домашното, когато става въпрос за интерконективност и да разпределяме солидарно енергийните ни доставки. Съседите ни от Молдова, Украйна и Западните Балкани също разчитат на това“. 

А президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че се надява до една година интерконекторът, който ще свързва родината му с България да бъде готов. Той благодари и на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за подкрепата към Белград и на президента на Азербайджан Илхам Алиев за подсигуряването на доставките към Европа. Когато дойдох тук, се чудех как тя ще се държи с мен, малко се усещах като черната овца в компанията, благодаря ѝ - тя се отнесе много учтиво към нас и много ни помогна, говорейки за интерконектора между Сърбия и България, и планирането на интерконектора между Северна Македония и Събрия. Това ще значи нова инфраструктура за Събрия и Западните Балкани и ще може да достигнем и до други държави. Но без подкрепата на Европа, нямаше да достигнем до тази цел. А без нашия приятел Алиев, пък, изобщо нямаше да можем да достигнем до тази диверсификация. Така че,господин Алиев, сега сте много популярен в Европа - като супер звездапошегува се Вучич.

Сръбският премиер се възползва от присъствието на председателя на ЕК и поиска помощ от ЕС за зимата: Ще имаме трудна есен и трудна зима, макар да се надявам, че не толкова, колкото каза Фон дер Лайен, отбеляза той. Ние не можем да се справим с тези цени на енергията и ако попаднем в списъка на ЕС, ще се още по-благодарни, добави Вучич, след което посъветва Фон дер Лайен да не слуша 100% гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски пък заяви, че от страната му очакват по-малко говорене и повече действие, защото при сегашните обстоятелства най-лесният начин да облекчим икономиките си е ЕС да засили механизмите за нашата евроинтеграция“. Той също поиска и повече помощ от ЕС, за да страната му премине през зимата. „Имаме нужда от по-широка европейска солидарност. Тя може да облекчи евроскептицизма, който напоследък е опасност“, каза Пендаровски. 

Какво представлява газопроводът?

Газопроводът свързва гръцката национална газопреносна система в района на град Гюмюрджина с българската в района на Стара Загора. Той е с дължина 182 км., от които 151 км. на българска територия и 31 км. - на гръцка, и може да пренася 3 млрд. куб. м природен газ годишно, а при пазарен интерес капацитетът му може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м. За справка - годишното потребление на газ в България е около 3 млрд. куб. м.

История от преди 10 години...

Договорът е подписан още през 2013 г., като по план азерският газ трябваше да потече към България още през 2019 г., но заради множество забавяния това така и не се случи. За сметка на това скорострелно бе построен руският геополитически проект „Турски поток 2“. Така въпреки гръмките обещания, че диверсификацията ще се случи още преди три години, това така и не стана.

Газовата връзка бе изцяло изградена чак на 8 юли 2022 г. Проведена беше официална церемония в гръцкия град Гюмюрджина с личното участие на премиерите Кириакос Мицотакис и Кирил Петков, както и енергийният министър на Азербайджан.

Целта на изграждането на интерконектора е България да си гарантира доставки от източници, различни от руската държавна компания „Газпром“. На фона на войната в Украйна този проект има стратегическо значение за страната ни, което надхвърля конкретните икономически ползи от експлоатацията му като търговско предприятие.

Договорът с Азербайджан ще осигури изключително ниски цени за пълното количество от 1 млрд. куб. метра газ, вероятно едни от най-ниските цени в света в момента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:59, 01 окт 22

Добре, че бяха харвардците от ПП, та сега Радев да се фръцка. Единствено гръцкият премиер отбеляза заслугите на Кирил Петков, и каза че са го открили след завършване на строителните работи преди два месеца. Петков беше в оставка и посети Алиев в Азърбайджан. Ако някой е спъвал проекта, то това е енергийната мафия в България, която построи турски поток. Трябва да бъдат разследвани и съдени. Знаем ги кои са.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама