Гълъб Донев: Интерконекторът България-Гърция ни прави по-малко уязвими

12:40, 01 окт 22 / Политика 25 2279 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Интерконекторът България-Гърция прави нашата държава по-малко уязвима. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на церемонията по официалното въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която се провежда в Националния дворец на културата. 

Новият газопровод има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности. Освен това ще осигури диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност на страната“, смята Донев. 

Интерконекторът между България и Гърция вече е в експлоатация

Служебният премиер коментира, че икономическите ползи от интерконектора ще бъдат големи, а самият проект е доказателство за отговорността и солидарността между Гърция и България

„Всички се сблъскваме с предизвикателствата на новата реалност - една сериозна енергийна криза, която се отразява отрицателно на региона, на Европейския съюз и на света. Ситуацията е трудна и бе утежнена от военния конфликт между Русия и Украйна, който тече в момента. Съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика е още едно сериозно предупреждение, че сигурността на доставките на природен газ към Европа може да бъде компрометирана много бързо. В контекста на тези сериозни предизвикателства, стратегическото значение на газовата връзка надхвърля значително границите на България и на нашите двустранни отношения с Гърция, отбеляза още Гълъб Донев, цитиран от БТА. 

Служебният премиер припомни, че потенциалът на проекта ще бъде увеличен, след като започне работа газовият терминал в Александруполис, Гърция, който ще осигури допълнителен достъп до многобройни източници на доставки. 

Ай Джи Би ще се възползва от терминала в Александруполис като връзка с Южния газов коридор и ще осигурява достъп до алтернативни газови доставки от района на Каспийско море. България приветства меморандума между Европа и Азербайджан за стратегически енергийно сътрудничество и възможността за увеличаване на доставките от Азербайджан, посочи още служебният премиер Гълъб Донев. 

По думите му в контекста на многобройните предизвикателства пред сигурността на доставките на га, практическото му значение надхвърля границите на България и отношенията с Гърция, и ще позволи диверсификация на доставките и към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа.

Урсула фон дер Лайен: Интерконекторът България-Гърция е свобода

В заключение Донев отбеляза, че интерконекторът ще допринесе за сигурността на доставките и за разумни цени на газа

В събитието, чийто домакин е президентът Румен Радев, участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Междусистемната газова връзка Гърция-България, известна също така като интерконектор Ай Джи Би (Gas Interconnector Greece–Bulgaria - IGB), има за цел да свърже газопреносните системи на България и Гърция и да осигурява диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и за Югоизточна Европа. Като част от развитието на Южния газов коридор България и други страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Междусистемната газова връзка Гърция-България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Европейския съюз. Интерконекторът ще свърже газовия коридор „Север-юг“ с Южния газов коридор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама