Украйна официално подава молба за членство в НАТО

17:35, 30 сеп 22 25 2407 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украйна официално подава молба за членство в НАТО. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде bTV.

„Де факто ние вече сме си проправили път към НАТО. Де факто вече сме доказали, че спазваме стандартите на Алианса. Доверяваме се един на друг, помагаме си и се защитаваме взаимно. Ето какво представлява един Алианс. Днес Украйна подава заявление за превръщането му в де-юре. Следвайки процедура, която съответства на значението ни за защита на цялата ни общност. В ускорен порядък. Ние правим нашата определяща стъпка, като подписваме заявлението на Украйна за присъединяване към НАТО по бързата процедура“, заяви Зеленски във Facebook страницата си. 

Новината идва броени часове, след като Русия официално анексира окупираните от нея 4 украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, които представляват 15% от територията на Украйна. През изминалите дни в тези области Москва организиара референдуми за присъединяването на териториите към Русия и пристъпи към анексията на база на положителните резултати. Днес руският президент Владимир Путин обяви разширяването на Русия и изрази готовност за преговори за мир с Украйна, но подчерта, че въпросните области не подлежат на преговори.

Няма да преговаряме с Путин

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е невъзможно да се водят преговори с Владимир Путин - Украйна ще води диалог с друг руски държавен глава.

Президентът съобщи, че днес е провел заседание на Върховния главнокомандващ и току-що е приключило заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Украйна и Западът не признават нито референдумите, нито анексирането на четирите области

Лидерите на държавите от Европейския съюз отхвърлят и осъждат незаконното анексиране от Русия на четирите украински територии, обявиха днес 27-те страни членки в декларация, като обвиниха Москва, че „поставя световната сигурност в опасност“.

„Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконните „референдуми“, които Русия организира като претекст за това ново нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и фалшифицираните и незаконни резултати от тях. Ние никога няма да признаем това незаконно анексиране“, се казва в декларацията, цитирана от Франс прес и bTV.

НАТО не е част от конфликта, а подкрепя Киев

„Фокус трябва да е незабавна помощ за Украйна против инвазията. Оставаме твърдо решени да предоставим подкрепа на страната, докато тя продължава да се защитава от руската агресия толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Йенс Столтенберг - генерален секретар на ООН.

Той заяви, че НАТО не е част от конфликта, а подкрепя Украйна.

„Ние искаме да предотвратим ескалацията на напрежението. Ние подкрепяме Украйна, но същевременно предотвратяваме ескалация, като изпращаме ясно послание на Москва за опасностите от ядрената реторика и последиците от използването на ядрени оръжия, както и като демонстрираме готовността си да защитаваме и предпазваме всички съюзници, като увеличаваме присъствието на войски на НАТО в източната част на Алианса“, добави Столтенберг.

Той коментира и референдумите и обявеното присъединяване на украински региони към Русия.„Съюзниците на НАТО не признават и няма да признаят тези територии като част от Русия. Призоваваме всички държави да отхвърлят руските опити за завладяване на територии. Тези земи са украински“, добави той.

Ако Русия спре да воюва, ще настъпи мир. Ако Украйна спре да воюва, тя ще престане да съществува като независима, суверенна държава в Европа, заяви още Столтенберг. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:14, 30 сеп 22

Путин губи всякак.Зеленски е прав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама