Филмът „Навални“: Сигналът за действие към руснаците

11:00, 30 сеп 22 / От редакторите 25 2720 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Щях да прекарам този ден в красив и елегантен смокинг и с чаша шампанско в ръка по време на премиерата, но ще премине както обикновено - в ботуши, затворническа ватенка и чаша чай. Е, това прави историята още по-интересна, вие ще пиете шампанско и за мен“. Така Алексей Навални обяви от затвора през януари скорошната премиера на документалния филм, разкриващ в детайли как е стигнал до хората, поръчани да го убият.

И макар руският опозиционер все още да не е гледал филма, в България вече имахме този шанс в кино „Люмиер“, където се състоя ексклузивната му премиера за страната ни. Е, никой не бе с чаша с шампанско в ръка, но пък цялата публика вглъбено попиваше всяка сцена и дума от прожекцията. А след финала последваха бурни аплодисменти и никой не понечи да си тръгне. Всички с нетърпение очакваха да чуят разказа на българския журналист Христо Грозев, благодарение на когото бе разкрита цялата схема по отравянето на Навални. Защото това не е просто филм, разказващ нечий поучителен житейски път. Той излиза извън всякакви рамки и показва, че не става въпрос само за случилото се с Навални, а за престъпния режим в Русия и то на най-високо ниво. Нещо, което виждаме и в момента чрез безумните решения на Владимир Путин по повод войната в Украйна. 

„Отровата винаги оставя следи“: Филм разказва историята на Навални

Именно затова в следващите редове няма да прочетете ревю за филма. Тук няма актьори, нито сценарии, а само една съвсем реална история, разказана от група бунтари, чиито принципи не търпят подчинение на диктаторския режим. 

Основите на документалния филм стъпват върху задълбочено журналистическо разследване на Христо Грозев и екипа на Навални. Още в самото начало журналистът отбелязва, че от „Белингкат“ не се доверяват на източници, а на работата с данни. Някои от тях обаче не са общодостъпни и за това се е налагало да плащат за тях. Както той самият разказва: „С всяко поглеждане на телефона, ние оставяме следи“. Хората в Русия пък живеят достатъчно бедно и когато им се предложи двойно по-висока сума от дневната им надница, са готови да предоставят поисканата информация, до която имат достъп. Грозев признава, че за последните 5 години в журналистиката на данните е похарчил 150 000 долара, за което жена му няма никаква представа. Е, поне до преди да изгледа филма

И все пак журналистът сподели, че руснаците, които продават данни на разследващите, също са репресирани и подлагани на тормоз от руските власти. Макар те самите да не са имали никаква представа на кого и за каква цел предоставят информация. Именно затова той отбеляза, че е много важно да се самоограничаваш кога трябва да използваш данните. 

В документалната продукция българинът посочва, че именно чрез списъка на пътниците, пътували с Навални, се сдобива с имената на служителите на ФСБ, поръчани да го убият. А след това и с телефонните им номера. Информацията се допълва и от няколко биографични данни - образование, професия, местонахождение и снимки. А чрез едно телефонно обаждане лично от Навални един от тях подробно разкрива всички детайли относно начина на поставяне на отровата и последвалото прикриване на следите.

Но по-важното от методите на извършените престъпления и стъпките по разследването, част от които вече видяхме в YouTube видеата на Навални и статиите на „Белингкат“, CNN, „Шпигел“ и др., е самото послание, което оставя филмът. А то е, че не е важно дали харесваш Навални, или не, а дали одобряваш действията на Путин. Защото от тях е заплашен всеки, дръзнал да се противопостави на режима.

Самият Христо Грозев също сподели, че преди да осъществи контакт с Навални го е критикувал. Изглеждал му е съмнителен, но е осъзнавал, че определено не е „инструмент на Кремъл“ и за това му е предложил да работят заедно, за да изобличат престъпленията на ФСБ. 

А посланието на Навални чрез филма е именно мощен и ясен сигнал, че е дошло време руснаците и светът да се събудят и да вземат свободата си в свои ръце. 

Попитан от режисьора Даниел Роър, който заснема филма, какво послание иска да остави на руснаците, ако бъде убит, Навални отговаря: Не се предавайте! Не ви позволявам да се откажете! Ако решат да ме убият, това означава, че сме ужасно силни. Да използваме тази сила, да не се предаваме, да помним, че имаме огромна власт, която е подтискана от тези лоши хора. Единственото необходимо, за да възтържествува злото е добрите хора да не правят нищо. За това не бездействайте!.

Христо Грозев също по време на дискусията с публиката отбеляза, че няма външен фактор, който би могъл да освободи руснаците от диктата на Путин, освен самите тях. Според него дори и само 10% от руския народ да се противопостави на режима в Кремъл активно, страната им би могла наистина много да се промени. Той смята, че с пристигането на първите ковчези на мобилизираните мъже е възможно да се отприщи и бунт на техните майки и съпруги. 

Филмът, спечелил наградата на публиката на „София ДокуМентал“, не е от онези, които може да гледаш с пуканки и газирана напитка. Той засяда като буца в гърлото. Кара те да разсъждаваш и да се замислиш дали ти, който си в кино салона, си наистина свободен, или Навални, който е в карцера. Защото свободата не е физическо понятие. Тя е избор, начин на мислене и кауза. А за това е нужен кураж и доза смелост…

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама