АФП: Политическите кризи и липсата на перспективи прогонват младежите от България

12:04, 28 сеп 22 25 2110 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Празни коридори и само осем бебета в креватчетата си. Родилното отделение в град Габрово ви казва всичко, което трябва да знаете за драстичния спад на раждаемостта в България. Това пише АФП в репортаж за България.

„Тук не са останали много хора в детеродна възраст. Младите заминаха да търсят работа в големите градове или в чужбина“, казва 68-годишната педиатърка Бистра Камбурова.

Габрово, сгушено в подножието на Стара планина, е символ на намаляването на населението в най-бедната страна-членка на Европейския съюз, коментира АФП, цитирана от БГНЕС. Известен някога като „българския Манчестър“ заради процъфтяващата си промишленост, градът е загубил половината си население от 1985 г. насам. Това е позната история в цялата страна.

Корупцията, липсата на перспективи и спиралата от политически кризи, в резултат на които българите ще гласуват в неделя на четвъртите парламентарни избори за последните 18 месеца, прогонват разочарованите млади хора. Анализаторите прогнозират, че изборите отново ще доведат до фрагментиран парламент, в който нито една партия няма да успее да състави силна коалиция.

„Преброяване 2021“: Населението намалява, вече сме 6,52 млн. души

За десетилетие България е загубила една десета от населението си, което я прави една от най-бързо намаляващите нации в света. В момента в нея живеят 6,52 млн. души в сравнение с близо 9,0 млн. жители през 1989 г. Една четвърт от населението е на възраст над 65 години.

„Това е пустиня“

По време на комунизма в промишлеността на Габрово са работили хиляди работници, преди фалитите и приватизацията да оголят заводите. Сега това се е превърнало в региона с най-ниска раждаемост и най-голям брой почти необитаеми села в страната.

„Започнах да работя тук през 1985 г. По това време броят на ражданията все още беше доста висок - около 1000 бебета годишно“, казва д-р Камбурова, чиито двама пораснали сина са сред тези, които са напуснали Габрово. „Но фабриките работеха, работеха, работеха“, добави тя.

Миналата година в Габровска област са се родили само 263 бебета, за които се е грижила енергичната педиатърка, работеща дълго след пенсионната си възраст за „мизерно заплащане“.

„Обяснението е просто - няма работа, няма млади хора, няма бебета“, казва акушерката Мариана Върбанова.

Много от тези, които са останали, искат да напуснат. „В Габрово се радваш на тишината и спокойствието, на чистия въздух, но това е една пустиня, в която срещаш само възрастни хора“, казва Християна Кръстева, 23-годишна логопедка, която наскоро е родила момиченце. Съпругът ѝ, който работи като дърводелец, се готви да замине за Великобритания в търсене на по-добро бъдеще за семейството си.

„Внуци под наем“

Застанал пред първото държавно училище в България, основано в Габрово през 1835 г., гимназистът Иво Димитров също иска да замине за Западна Европа, за да получи „качествено образование и нови хоризонти“.

„Тук е хаос“, казва той и осъжда безхаберието на политическата класа.

Въпреки помощите от Брюксел след присъединяването на България към ЕС през 2007 г. за подпомагане на проекти в областта на развитието, транспорта и туризма, Габрово се нуждае от все по-малко работници.

„Ще отнеме време, за да се обърне демографската тенденция“,  заяви пред АФП анализаторът Адриан Николов от софийския Институт за пазарна икономика.

Само 35 души живеят в живописното селце от XVII век Зая на около 25 км от Габрово. Освен местните жители там са се заселили и пенсионери от Франция, Великобритания, Белгия, Русия, Италия и други страни, привлечени от по-ниските разходи за живот. В селото няма избирателна секция, а магазинът за хранителни стоки е затворен преди години поради липса на клиенти.

„Решихме да се съберем, за да пазаруваме. Някак си се справяме“, казва Марин Кръстев, пенсиониран електротехник, чиято дъщеря отдавна е заминала за Германия.

Веднъж седмично 77-годишният мъж вози три други пенсионерки от селото до най-близкия магазин.

За да разнообразят живота си, през лятото възрастните хора се включват в общинска програма „Внуци под наем“, която води млади хора в Зая, за да опознаят живота на село.

„Те се радват на зайците, както и на домашно отгледаните домати и чушки“, усмихва се 75-годишната председателка на културния център в селото Бояна Бонева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама