„Топлофикация София“ връща 3 млн. лв. на над 176 хил. клиенти

16:21, 26 сеп 22 / София 25 2105 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Топлофикация София“ възстановява на 176 836 битови клиенти суми по годишните изравнителни сметки за топлинна енергия за периода 1 май 2021 г. - 30 април 2022 г. Възстановяване получават клиентите на дружеството, чиито изравнителни сметки са издадени до 31 юли 2022 г. и реалната консумация на топлинна енергия е по-висока от прогнозната. Това се посочва в отговора на „Топлофикация София“ ЕАД  до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с искането на регулатора за предоставяне на цялостна информация по този важен за потребителите въпрос. 

„Топлофикация“ ще коригира част от изравнителните сметки на столичани

На тези клиенти се възстановяват 3,025 млн. лв, което представлява 0,9% от всички издадени общи фактури за отчетния период. От 19 септември т.г. новите коригирани фактури са налични както в системата на дружеството, така и при платежните оператори и всички потребители имат достъп до тях. 

От разясненията на топлофикационното дружество става ясно, че то информира всички засегнати потребители чрез кредитно известие и нова фактура с дата 1 септември т.г., за разликата между прогнозно начислената топлинна енергия и реално потребената. Клиентите ще получат документите по начина, по който получават сметките си – по електронен път или на хартиен носител.

Тъй като направените корекции са с дата 1 септември от „Топлофикация София“ поясняват, че за разликата няма да бъде начислявана лихва за просрочие и ще бъде прилаган нов срок за доброволно плащане - 45 дни за битовите и 30 дни за стопанските клиенти, считано от 1 септември 2022 г., датата на новата фактура.

„Топлофикация София“ e готова да анулира изравнителните сметки

Клиентите, които вече са платили изравнителните си сметки, ще могат да си върнат на каса парите, или с тях ще бъдат погасени следващи плащания.

Припомняме, че за проблема с изравнителните сметки алармира първо омбудсманът Диана Ковачева. Тя призова агенцията по приходите да провери дали общинското дружество не е надписало сметките като е начислило 20% данък върху добавената стойност на фактура с падеж 31 юли, въпреки че от 9 юли ДДС за топлинната енергия е 9%. От „Топлофикация София“ отговориха, че са били спазени инструкциите на финансовото министерство и ДДС трябва да е 20%, защото се отнасяло за потребена до края на април топлоенергия. Министерството на финансите обаче потвърди в петък, че в случая ДДС трябва да е 9%, заради датата на данъчното събитие, която е 31 юли.

След което от „Топлофикация София“ обещаха, че ще извършат корекция на данъчната ставка, съгласно получените допълнителни указания и становище от Министерството на финансите. Оттам поясниха, че корекциите ще се отнасят само за изравняването между прогнозно начислена енергия през отчетния период и реално потребената, отразено във фактури след 9 юли тази година. При доплащане над прогнозното потреблението ще се прилага ставка 9% ДДС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама