„Топлофикация София“ e готова да анулира изравнителните сметки

10:30, 29 авг 22 / София 25 2077 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От „Топлофикация София“ са готови да коригират крайните цени на парното за софиянци и да анулират изравнителните сметки при нужда. Това заяви директорът на топлинното дружество Александър Александров пред bTV.

Вместо 9% ДДС, в сметки за парно има начислено 20%

Повод за думите му са изравнителните сметки за последния отоплителен сезон, в който данъчната ставка е 20%, вместо одобрената от последното правителство 9%. За грешката алармира омбудсманът Диана Ковачева, с която са се свързали много от клиентите на дружеството.

Министерството на финансите потвърди, че „Топлофикация София" е начислила по-високото ДДС незаконосъобразно. По думи на служебния министър на финансите Росица Велкова, ако сметките са пристигнали с дата след 9 юли тази година, данъчната ставка трябва да е намалена до 9%. Но ако сметките са с дата преди 8 юли тази година, данъкът е 20%.

От финансовото министерство казват, че ако топлинното дружество е начислило по-високо ДДС за юли, фактурите трябва да бъдат анулирани и да се издадат нови. „Топлофикация София“ обаче казват, че не са нарушили закона, тъй като изпратените фактури са за отчетния период 1 май 2021 г. - 30 април 2022 г.

„Топлофикация“ няма интерес да начислява грешно ДДС

„Топлофикация“ няма интерес да начислява грешно ДДС. Разминаването е, че досега начислявахме 20% на всички сделки в миналия регулаторен период, който приключи на 30 юни. Отоплителният сезон от ноември до април“, обяви Александър Александров.

„Има над 200 обекта, които искат да се присъединят към „Топлофикация“. Не препоръчвам на никого да изключва топлоподаването си, защото ще натовари своите съседи, но и това остава най-евтиния вариант“, обясни Александров.

Според него „Топлофикация“ може да работи над три месеца на мазут, ако няма необходимите количества газ.

„Топлофикация София“ да стане държавна, предлага Манолова

„Одържавяването е само един елемент. Модернизацията на „Топлофикация“ няма алтернатива. Трябва да се намери сериозен инвеститор, който да я реализира. Има съгласие между общината и държавата относно оздравителния план“, подчерта изпълнителният директор на дружеството.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама