Старозагорската митрополия награди Митрофанова

21:21, 25 сеп 22 25 2382 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Старозагорската митрополия удостои с плакет и грамота посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова за участието ѝ в тържествата по повод 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ в Шипченския манастир.

Тридневната празнична програма завърши с Божествена св. Литургия и връчването на отличия, съобщават от Старозагорската митрополия. С орден Св. ап. Карп I-ва степен за особени заслуги към Старозагорска епархия и по повод годишнината бяха отличени президентът Румен Радев, бившият премиер Симеон Сакскобургготски и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

Президентът Георги Първанов (2002 -2012), лидерът на АБВ Румен Петков и висши духовници също получиха плакет и грамота за заслугите си за съхранението на храм-паметника и манастира.

От руското посолство у нас излазоха с кратко съобщение, в което посочват, че храмът е изграден от 1885 г. до 1902 г. Инициативата за построяването му е най-вече на Олга Скобелева, майка на ген. Михаил Скобелев, и на бившият руски посланик в Цариград – граф Николай Игнатиев. За целта се организира огромна дарителска кампания в Русия, а от българска страна е предоставена безвъзмездно земята, където да се извърши строежа.

Манастирът остава руски до 1934 г., когато съветското правителство го предоставя на България. През 1970 г. храм „Рождество Христово“ е обявен за исторически паметник на културата. В криптата на църквата лежат кости на към девет хиляди руски войници, дали живота си в Руско-турската освободителна война.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 'О,Шипка-радефф' 06:17, 26 сеп 22

ПЪРВИЯ И ПОСЛЕДНАТА - З А Щ О ?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама