Вълците могат да се привързват към хората

20:10, 25 сеп 22 / Любопитно 25 2524 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Малко животни проявяват толкова привързаност и лоялност, колкото кучетата. Но едно ново проучване предлага доказателства, че същата привързаност към човек може да се развие и при вълците.

Въпреки че предишни проучвания са предполагали подобно нещо, няма много изследвания на привързаността между вълци и хора. Тук изследователският екип иска да приложи стандартизиран подход, при който тестова група кучета и вълци да бъдат отглеждани в идентични условия от раждането си.

Преди между 40 000 и 15 000 години кучетата са били опитомени от изчезнали вече видове вълци. Изследователите смятат, че техните открития биха могли да хвърлят нова светлина върху това кои черти са се развили в резултат на опитомяването и кои са били налице от самото начало, пише БГНЕС.

Изследването

В проучването са разгледани реакциите и поведението на 12 кучета от породата Аляска хъски и 10 европейски сиви вълка (Canis lupus) в т.нар. тест за странни ситуации - стандартен научен тест, който първоначално е използван при деца, за да се прецени привързаността към техните възпитатели, а преди 20 години е адаптиран за кучета (и в този случай - за вълци).

След като са били отглеждани от 10-дневна до 23-седмична възраст от обучени гледачи, кучетата и вълците са били подложени на приблизително 15-минутен експеримент.

В него основната жена, която се грижела за кучетата и вълците, се редувала с непозната жена, която влизала и излизала от стаята и се занимавала с животните, било то чрез активна игра или, ако животното позволявало, чрез галене.

Резулатите

Подобно на кучетата, вълците проявявали повече привързаност и прекарвали повече време с познатия човек. Познатият човек също така е по-вероятно да бъде последван до вратата, когато си тръгва.

„Беше очевидно, че вълците, както и кучетата, предпочитат познатия човек пред непознатия“, каза етологът и водещ автор на изследването Кристина Хансен Уит от Стокхолмския университет в Швеция.„Но това, което може би беше още по-интересно, беше, че докато кучетата не се повлияха особено от тестовата ситуация, вълците се повлияха.“

В сравнение с кучетата, вълците демонстрират повече поведение, свързано със стрес и страх, когато се сблъскват с непознати, включително крачене, приклякване и свиване на опашка. Тези поведения съвпадали с влизането на непознат в стаята и когато непознатият и вълкът били в стаята без познатия човек. Когато познатият човек се върнеше в стаята, тези поведения ставаха по-слабо изразени. С други думи, изглежда, че познатият човек е действал като своеобразен „социален буфер“ за вълка.

Учените продължават да изследват начините, по които кучетата и вълците си приличат и не си приличат, в опит да разберат еволюционната им история. Изглежда обаче, че по отношение на връзката с хората има някои ключови прилики. Различията обаче подсказват области, които трябва да бъдат допълнително проучени в бъдещи изследвания. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама