Размяна на пленници между Москва и Киев

11:29, 22 сеп 22 25 1980 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Извършена е размяна на пленници между Киев и Москва. Освободени са 215 украински военнослужещи, от които 108 са от полка „Азов“, предаде БНТ.

Информацията беше съобщена от Андрей Ермак - началникът на президентската администрация. В замяна Киев е предал на Москва 55 пленници, сред които и бившият депутат Виктор Медведчук. Той се смята за приближен на руския президент Владимир Путин и е обвинен в държавна измяна в Украйна.

Сред освободените са и част от защитниците на металургичния комплекс „Азовстал“ в Мариупол - един от символите на украинската съпротива срещу руската инвазия. Президентът Володимир Зеленски разговаря с част от военните чрез видео връзка, приветства ги и им благодари.

Зеленски поиска „справедливо наказание“ за Русия

В обръщението си към Общото събрание на ООН, записано предварително, поиска „справедливо наказание“ за действията на Русия и поиска създаване на специален трибунал, който да разследва действията на руските военни на украинска територия.

„Беше извършено престъпление срещу Украйна и ние настояваме за справедливо наказание. Престъпление беше извършено срещу държавните ни граници, срещу живота на нашия народ. Престъпления срещу достойнството на мъже и жени. Срещу ценностите, които правят вас и мен общност на обединените нации“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама