Италия дава 15 000 евро за заселване на остров Сардиния

19:15, 22 сеп 22 / Любопитно 25 3526 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
 

Ако някога сте искали да живеете на слънчев остров, сега е вашият шанс, тъй като Сардиния предлага 15 000 евро на всеки, който се засели там.

Италианският остров - вторият по големина в Средиземно море, има пясъчни плажове, синьо небе и тюркоазена вода. Но това райско място е с намаляващо селско население, тъй като местните се местят да работят в чужбина. За да се бори с демографската криза, италианското правителство е заделило 45 милиона евро за презаселване, достатъчни за покриване на 3000 субсидии.

Има и няколко условия, които кандидат-жителите трябва да спазят. За да имат право на финансова помощ, те ще трябва да се преместят в община в Сардиния с по-малко от 3000 жители. Парите трябва да се използват за закупуване или ремонт на дом, като не трябва да надвишават половината от общо вложените в това пари, а правителството няма да превежда обещаните 15 000 евро накуп. Освен това хората трябва да живеят на острова без прекъсване и да се регистрират за постоянно пребиваване в Сардиния в рамките на 18 месеца след пристигането си.

Населението на Италия застарява. Средната възраст на италианците е 45,7 години, като тази цифра ще нарасне до 50,7 години до 2050 г. Предвижда се общото население да намалее с близо 20% до 2070 г., от 59,55 милиона на 47,6 милиона през 2070 г. Проблемът е особено сериозен в селските райони на страната, така че места като Сардиния вече изпитват проблеми.

Кметът на Сардиния Кристиан Солинас каза, че схемата ще насърчи младите хора да останат в Сардиния или да се преместят на острова.

„Благодарение на тези вноски за закупуване на къщи, Сардиния се превръща в плодородна почва за тези, които ще се преместят там или решат да създадат семейство“, каза той. „Не може да има развитие без реално подобряване на територията, вътрешността и най-уязвимите зони. Създадохме условия младите хора да решат да останат и да развият икономическата структура на най-уязвимите територии“, добавя Солинас.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ако се преместите на острова, можете да очаквате да останете там за дълго време. С повече от 500 души на възраст над 100 години, Сардиния има една от най-високите концентрации на столетници в света – приблизително 33 на всеки 100 000 жители.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:48, 07 фев 23

Как да получа информация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама