Паркът за мечки в Белица с нов обитател

18:35, 21 сеп 22 / Любопитно 25 2149 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От тази седмица Паркът за мечки в Белица има нов обитател – шестгодишната мечка Ива, която вече е на сигурно място под грижите на експертния екип на „Четири лапи“ в парка, управляван от фондацията за защита на животните съвместно с Фондация Бриджит Бардо.

На 20 септември мечката Ива пристигна в новия си дом след трансфер от Скопие. 

„Ива вече се намира на сигурно място при себеподобните си. Мисията по нейното спасяване и трансфер се осъществи безпроблемно и по план, за което благодарим на кооперацията между българските, гръцките и македонските власти“, сподели директорът на парка Димитър Иванов.

Въпреки че Ива е само на шест години, нейната история е наистина вълнуваща. Като съвсем малко мече, тя е намерена изоставена и осиротяла и предадена на частен собственик в Скопие и оттогава живее в неговото имение. Ива няма възможност да бъде рехабилитирана и върната обратно в дивата природа, а в Северна Македония няма подходящ за вида приют или убежище, където тя би могла да бъде отгледана и настанена със своя вид. До есента на 2017 г. тя е отглеждана в същото имение заедно с мечката Теди, но Теди е предаден на зоопарка в Щип, а мечката Ива остава съвсем сама.

„Четири лапи“ спаси мечето Теди от Зоопарка в Щип през ноември 2020 г. Сега получи шанс да спаси и бившата му спътница, защото нейният собственик пожела да я предаде на организацията доброволно. Ива е била отглеждана в задния двор на къщата на собственика. Мечката е имала малко бетонно вътрешно помещение за свой дом. А условията за нейното отглеждане са били крайно неподходящи и изключително рискови мечката да избяга от заграждението, тъй като конструкцията не е била достатъчно стабилна и безопасна за отглеждане на възрастна мечка.

Сега за Ива предстоят ветеринарни прегледи и да прекара задължителен 30-дневен карантинен период, настанена в отделно от останалите мечки заграждение. И тъй като наближава зимата - сезонът, през който мечките се ориентират към зимен сън, тя няма да може да бъде събрана с евентуалните ѝ бъдещи другари – Теди и Рику. Вълнуващата среща на Ива със стария ѝ спътник Теди остава за пролетта на 2023.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама