Започна изплащането на 375 лв. на пострадалите от наводненията

13:09, 19 сеп 22 25 1987 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

96 къщи в селата Богдан, Каравелово и Слатина ще бъдат обследвани от инженер-конструктор поетапно в близките дни. Ще бъдат изготвени заключения дали обследваните домове подлежат на ремонт, или трябва да бъдат разрушени. За извършената дейност ще бъдат съставени протоколи, които ще се предоставят на собствениците на имотите. Ако, според експертите, постройката не може да бъде ремонтирана, Общината ще съдейства за уреждане на документите и физическото й премахване. На собствениците, чиито домове са годни за живеене, ще бъдат отпуснати базови строителни материали за извършване на ремонтите. В момента Кризисният щаб подготвя списък с първоначално необходимите артикули, който ще изпрати на областния управител на Област Пловдив. Държавата е поела ангажимент да помогне на пострадалите с някои основни строителни материали.

Властите предупредиха в наводнените села да се пазят от измами

Продължава работата по възстановяване на водоснабдяването в засегнатите от наводнението села. Водоснабдяването в с. Слатина е възстановено. Работата на ВиК екипите е затруднена от честите аварии в оцелялата водопроводна мрежа. По тази причина в някои части на с. Каравелово водата беше спряна отново, след като в края на миналата седмица водоподаването бе възстановено.

Водата в община Карлово продължава да не е годна за пиене и готвене вследствие на бедствието, но данните са, че показателите й постепенно се подобряват. Очаква се становище на РЗИ – Пловдив кога и в кои селища ще отпадне забраната за ползването й за друго, освен за битови нужди.

По 375 лв. 

От днес започна изплащането на еднократната социална помощ в размер на 375 лв. от Агенцията за социално подпомагане. Парите са преведени по банков път или в съответните пощенски клонове, откъдето пострадалите могат да ги получат. От Агенцията припомнят, че хората, които са пострадали, но не са подали заявления за помощ, все още могат да го направят – по пощата, на електронна поща или лично.

Повече от 69 единици едра, средна и малогабаритна строителна техника разчистваха вчера пораженията от наводнението в карловските села Богдан, Каравелово и Слатина. В речните корита, по улиците и частните домове в засегнатите села работиха 27 камиона, 12 колесни комбинирани багера, 2 булдозера, 2 фадроми, 5 верижни багера, 8 резачки, 11 бобката и др. Голяма част от описаната техника е осигурена от Кризисния щаб, ръководен от кмета д-р Емил Кабаиванов, съобщиха от общината. 

На терен в неделния ден бяха и 32 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, 206 доброволци и 13 служители на общинската администрация. От днес до края на седмицата армията отново ще изпраща 120 военнослужещи, които да помагат на населението в с. Богдан и с. Каравелово.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382    

BIC FINVBGSF  

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

БУЛСТАТ: 000471365

Код за вид плащане – 44 51 00

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама