Гневни реакции след поканата до саудитския принц за погребението на кралицата

18:55, 18 сеп 22 / Свят 25 2314 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Решението на Великобритания да покани саудитския престолонаследник и де факто ръководител на кралството принц Мохамед бин Салман на държавното погребение на кралица Елизабет Втора предизвика вълна от гневни реакции на правозащитници. 

Разсекретен доклад на ЦРУ стигна до заключението, че Бин Салман е дал зелена светлина за убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги в консулството на страната в Истанбул през 2018 г. Влиятелният саудитски престолонаследник отрече да е замесен, но оттогава той в известен смисъл бе низвергнат от Запада и не бе канен във Великобритания. Досега, отбелязва Би Би Си, цитирана от БТА. 

По-късно стана ясно, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман вече не се очаква да присъства на погребението на кралица Елизабет Втора в понеделник. Информацията съобщи източник от британското външно министерство, цитиран от Ройтерс. Промяната е направена от Саудитска Арабия, допълни източникът. Досега се смяташе, че Бин Салман ще присъства.

„Кръвта вече и по неговите ръце“: Байдън с неподходящ поздрав със саудитския принц

Хатидже Дженгиз, годеницата на убития саудитски журналист, каза, че поканата към Бин Салман е петно ​​върху паметта на кралица Елизабет Втора. Тя призова саудитският престолонаследник да бъде арестуван, когато кацне в Лондон, но призна, че се съмнява, че това ще се случи.

На държавното погребение утре ще присъстват 2 хиляди гости, сред които много държавни ръководители. Великобритания не изпрати покани до Русия, Беларус, Сирия, Афганистан, Мианма и Венецуела. Руският президент Владимир Путин по-конкретно не бе поканен заради инвазията в Украйна. За сметка на това бе изпратена покана до Северна Корея, макар и на равнище посланик.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама