„Кръвта вече и по неговите ръце“: Байдън с неподходящ поздрав със саудитския принц

09:26, 16 юли 22 / Свят 25 3110 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Остри критики към американския президент Джо Байдън по време на визитата му в Саудитска Арабия. Причината са кадри, на които се вижда как поздравява с юмруци саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман.

Припомняме, че американските разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че престолонаследникът, наричан накратко МБС, е заповядал убийството през 2018 г. на журналиста и критик на саудитските власти Джамал Хашоги, припомня АП.

Първото докосване с юмруци между президента Байдън и Мохамед бин Салман беше по-лошо от ръкостискане – то беше срамно”, заяви Фред Райън, издателят на в. „Вашингтон пост“, за който работеше убитият саудитски журналист.

Годеницата на Хашоги написа в Twitter: „Сега вече кръвта на следващата жертва на Мохамед бин Салман е и по ръцете на Байдън”.

Байдън обърка Швеция с Швейцария

Конгресменът от Калифорния Адам Шиф, демократ и председател на комисията по разузнаването на Камарата на представителите, написа: „Един поздрав с допиране на юмруци е по-силен от хиляди думи”. „Ако някога сме имали нужда от припомняне за продължаващата хватка на богатите на петрол автокрации върху външната политика на САЩ в Близкия изток, днес го получихме”, допълни той.

По-късно стана ясно, че на срещата Байдън е повдигнал въпроса за „възмутителното“ убийство на журналиста. „Казах много откровено, че за един американски президент да си мълчи по въпрос, свързан с човешките права, противоречи на нашата същност и на моята същност“, заяви Байдън. „Аз винаги ще се застъпвам за нашите ценности“, каза той.

Американското разузнаване смята, че саудитският престолонаследник, наричан накратко МБС, вероятно е наредил убийството на Хашоги през 2018 г.

Байдън заяви, че де факто лидерът на Саудитска Арабия „по същество е казал, че не е лично отговорен за това“. „Аз показах, че мисля, че е“, заяви президентът на САЩ, пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама