Как най-ефикасно се успокоява плачещо бебе?

19:15, 15 сеп 22 / Любопитно 25 2030 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Учени от Япония и Италия публикуваха резултати от проучване, което показва оптималния начин да се успокои плачещо бебе, съобщи ЮПИ.

Това се постига, като родителите вземат бебето на ръце, спокойно го разхождат около пет минути и след това седнат и продължат да гушкат детето още пет до осем минути, пишат авторите на изследването в сп. „Карънт байолъджи“.

„Средно 20-30 на сто от бебета плачат прекалено и заспиват трудно без особена причина, което стресира родителите и дори води в малка част от случаите до импулсивно малтретиране на детето“, се посочва в публикацията.

Авторите са заснели родители, които гушкат, носят на ръце, люлеят децата си и лягат до тях в опит да ги успокоят и приспят, за да се установи най-ефикасното поведение за успокояване на бебетата.

Учените подчертават, че бебешкият плач се повлиява от движението, а не от неподвижно гушкане в скута. Дори и през деня петминутно движение подпомага заспиването.

Оставянето в леглото на бебетата пет до осем минути, след като са заспали, в повечето случаи помага децата да заспят дълбоко.

В изследването са участвали 32 новородени на възраст до седем месеца и техните биологични майки в Япония и Италия, пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама